Legaat / Duo-legaat

Legaat

Zowat elke non-profitorganisatie die fondsen werft om haar doelstellingen te realiseren, heeft ondertussen een legatenprogramma.

De MS-Liga Vlaanderen krijgt sinds jaren legaten uit erfenissen, al dan niet bestemd voor de lokale, provinciale of Vlaamse werking. We zijn de mensen die ons legateren daarvoor zeer erkentelijk.

Duo-legaat

Er bestaat een formule waarbij men én minder erfenisrechten betaalt én een non-profitorganisatie (dus ook de MS-Liga Vlaanderen) kan legateren. Dit is nog steeds niet algemeen gekend en het blijkt dat notarissen daar ook niet altijd op wijzen. Dat systeem heet het duo-legaat.

Vooral bij erflatingen vanaf de tweede categorie (ouders, broers en zussen) houdt de staat grote delen van de erfenis af door successierechten te heffen. Soms blijft na afhouding van die belasting slechts 35 % van het vermogen over voor de begunstigden.
Door te kiezen voor een duo-legaat kunt u hier - volledig legaal - verandering in brengen.

Door de MS-Liga Vlaanderen alle successierechten - tegen een verlaagd tarief - voor haar rekening te laten nemen, blijft er meer geld over voor uw erfgenamen en verleent u tegelijk een welkome steun aan personen met MS of zorgt u mee voor ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek.

Download hier de brochure

Voor meer informatie over legaten en duo-legaten: secretariaat@ms-vlaanderen.be
 

Campagne TESTAMENT.BE

De vzw Emo lanceerde in het najaar 2008 een grootscheepse groepscampagne - die nu nog altijd verder loopt - om Belgen te leren schenken na hun dood onder het motto: 'Ook als je er niet meer bent kan je nog meer betekenen dan je denkt'. Na Jan Decleir is Paula Semer nu het uithangbord voor Vlaanderen.

Een groot aantal toonaangevende goede doelen en non-profitorganisaties - waaronder de MS-Liga Vlaanderen - werkten samen om schenkingen voor een goed doel bespreekbaar te maken.

boegbeeld testament.be Paula Semer

Door deze campagne is nu bijna iedereen op de hoogte dat het mogelijk is een goed doel op te nemen in een testament. Wat veel mensen nog niet weten, is dat men ook een goed doel in een levensverzekering kan opnemen.

Uit een enquête die Ethias, Triodos Bank en De Morgen afnamen bij 2000 Belgen overweegt 6 Belgen op 10 om een schenking aan het goede doel te doen via een testament.

In de "veertiendaagse van het testament" van 2010 die tussen 11 en 22 januari liep, werd via allerlei mediakanalen aan de mensen gevraagd om hun goede voornemens waar te maken en werk te maken van hun testament. Wat aanvankelijk een sensibiliseringscampagne was, is dus nu een actiegerichte campagne geworden.

Wij hopen dat ook heel wat mensen een stukje van hun vermogen aan de MS-Liga Vlaanderen zullen nalaten, zodat wij onze dienstverlening nog verder kunnen uitbouwen.

In een gepersonaliseerd foldertje worden de basisregels voor het opnemen van een goed doel in een testament uitgelegd. Indien u nog vragen heeft, kan u surfen naar de website van EMO: www.testament.be, of bellen naar helpdesk: 02 210 53 00.

Steun ons

U kan de MS-Liga Vlaanderen o.a. steunen door een onlineschenking.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u van ons een fiscaal attest.

Hoe steunen

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.