Inhoud en trailer

In april startte regisseur Nic Balthazar op basis van een eigenhandig geschreven en vooraf al gelauwerd scenario de opnames voor een nieuwe film over een maatschappelijk belangrijk thema. Hij is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. In 2006 regisseerde hij de film ‘Ben X’, die in 2007 verscheen. Dat verhaal gaat over een autistische jongen die heel erg moeilijk door het leven gaat. Deze film won op het 31e  Festival des films du monde de Montréal de 'Grand Prix des Amériques', de publieksprijs en de prijs van de oecumenische jury.

In 'Tot Altijd' focust hij op de problematiek van levensbeëindiging. Toen de wet op euthanasie in 2002 van kracht ging, stond Mario Verstraete, een persoon met MS, mee op de barricaden. Hij wilde zelf het moment bepalen om uit het leven te stappen als er nog te weinig levenskwaliteit aanwezig zou zijn. In de toenmalige context bracht deze beslissing heel wat commotie teweeg, niet in het minst bij de personen met MS. Want uiteraard was deze beslissing heel erg confronterend. Maar het was Mario Verstraete niet echt te doen om de ziekte, maar om de condities waarin de ziekte hem bracht. MS zou hier immers evengoed inwisselbaar kunnen geweest zijn door een andere ziekte.

De MS-Liga heeft gedurende het ganse totstandkomingproces goede contacten met de regisseur gehad die absoluut een genuanceerde film wilde maken. Zo konden wij vooraf het scenario inzien en opmerkingen geven. En dat het een film geworden is met alle respect voor de integriteit van het hoofdpersonage, is ook zo gebleken bij de eerste persvisie van de ‘ruwe versie’ waarop een aantal personen met MS of partners aanwezig waren. Iedereen was vol lof over deze aangrijpende film die met een lach en een traan in feite een ode is aan het leven.

'Tot altijd' is op DVD verkrijgbaar vanaf 20 september 2012. 

Waarover gaat het nu juist in deze film?

Vier vrienden, studenten uit Gent die we leren kennen in de jaren ’80. Geëngageerde jonge twintigers. Thomas en Mario zijn beste maten voor het leven, ook al voelen ze zich allebei even sterk aangetrokken tot Lynn, een heerlijk zotte doos en aantrekkelijke jonge vrouw. Speck is de van de pot gerukte mascotte van het viertal.

Daarna is er het leven. Thomas wordt dokter, Speck filosoof. Lynn verdwijnt uit het zicht. Mario blijft de strijdlustige man met grote mond en theatrale plannen voor een beloftevolle carrière in de politiek in Gent waar hij inmiddels is gaan wonen.

Tot hij enkele jaren later gediagnosticeerd wordt met MS, alles onder het oog van Thomas, die de aftakeling van zijn vriend van dichtbij zal moeten meemaken.

'Tot altijd' vertelt het verhaal van deze bijzondere bende die samenkwam rond deze strijd op leven en dood en van een uitzonderlijke vriendschap. Tot altijd.

Nic Balthazar heeft het scenario zo levensecht kunnen typeren omdat hij het levensverhaal van Mario van dichtbij, weze het van de zijlijn, heeft kunnen meemaken. Anderzijds is het ook absoluut een fictiefilm geworden en heeft hij mits het respecteren van de spirit van Mario en de kern van het verhaal, aanzienlijke vrijheid genomen in het bewerken ervan. Typerend is wat Nic Balthazar in het persdossier schrijft als introductie bij zijn film:

“Op het rouwkaartje van Mario stond: ‘Dood ben je pas, als men je is vergeten.’ Ik durf de hoop te koesteren dat deze film niet enkel Mario’s gevecht voor een waardig levenseinde in herinnering zal brengen. Maar ook en vooral zijn tomeloze levenslust, zijn bruisende energie, de warmte en die vriendschap die hem omringde.
Op die manier wil de film ook vooral een hommage zijn aan al de vrienden en familieleden die weliswaar met bloedend hart zijn meegestapt in dit verhaal. Bij uitbreiding een ode aan al degenen die verzorgen. Al degenen die bijstaan. Al degenen die er zijn. Tot het eind, en tot altijd.”

Wij hebben zelfs de kans gekregen om tijdens een draaidag (de scènes op het strand in Cadzand/Nederland) de hoofdrolspelers kort te kunnen interviewen. Onze fotografe Ake van der Velden kon hen naar hartenlust fotograferen. Het resultaat kan u uitgebreid bekijken in onze fotogallerij.

Alexander Decommere draaide op de set een making of van de film waarin de hoofdrolspelers reflecteren over MS en het spelen van mensen die gaan sterven of afscheid gaan moeten nemen, wat dat met hen doet. De making of is te bekijken via deze link.

En die cast, ja die is om van te smullen. 

Mario  KOEN DE GRAEVE

Thomas  GEERT VAN RAMPELBERG

Lynn  LOTTE PINOY

Roger  MICHEL VAN DOUSSELAERE

Francine  VIVIANE DE MUYNCK

Speck  IWEIN SEGERS

Milan  FELIX MAESSCHALK

Sask  EVA VAN DER GUCHT

Sofie  AN MILLER

Glenn  BEN SEGERS

Frank Valaeys  LUCAS VANDERVOST

Hieronder kan u de trailer van de film bekijken.

 

Steun ons

U kan de MS-Liga Vlaanderen o.a. steunen door een onlineschenking.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u van ons een fiscaal attest.

Hoe steunen

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.