Hoe kan MS behandeld worden?

MS komt in verschillende vormen voor. Daarbij is elke persoon uniek. Er bestaat dus geen standaardbehandeling voor personen met MS. Sommige klachten kan u zelf in de hand houden, andere kunnen worden behandeld met medicijnen. Overleg met uw arts wat voor u het beste is.

Voor elke behandeling geldt: Win informatie in, ook over de behandelaars, bepaal zelf of deze behandeling bij u past of u er vertrouwen in heeft en ga pas dan akkoord.

De behandeling kan onderverdeeld worden in 4 groepen:
1.      Behandeling van een aanval (acuut)
2.      Voorkomen van aanvallen (preventie)
3.      Behandelen van symptomen (symptomen)
4.      Alternatieve behandelingen (alternatief)  

Bespreking hiervan vindt u onder de medische info. Er bestaat op dit ogenblik geen medicatie om beschadigde zenuwcellen te herstellen of m.a.w. om de ziekte te genezen.

Een aantal algemene leefregels kunnen helpen om de symptomen af te remmen, ook psychologische begeleiding kan belangrijk zijn evenals een aantal paramedische disciplines.

Algemene leefregels voor een persoon met MS

De onderstaande leefregels zijn suggesties, geen voorschriften. U bent tot niets verplicht en u voelt zelf het beste waar u baat bij heeft.  

Voorzichtig met hoge temperaturen

Heet douchen, baden, zonnebaden, sauna, koorts. Hoge temperaturen kunnen bestaande klachten aanwakkeren, maar bij sommige personen met MS is het soms omgekeerd: sommige personen met MS voelen zich juist beter in warmere dan koudere temperaturen.

U dient wel extra bedacht te zijn op mogelijke verbranding, gezien de temperatuur anders aangevoeld kan worden.
Bij koorts kan u aspirine of een ander koortswerend middel nemen.

Voorzichtig met grote lichamelijke inspanning

Blijf in beweging, maar put u niet uit. Enige lichaamsbeweging is wel goed; dan bedoelen we niet alleen 'lichamelijke oefeningen', maar ook wandelen, fietsen en dergelijke.

Blijf stress de baas

Wie onder druk staat of zich veel zorgen maakt, krijgt op de duur een verminderde weerstand. Daardoor wordt u vatbaarder voor klachten, ook voor die van MS. Raadpleeg uw huisarts of de sociale dienst als u veel last heeft van stress.

Regelmaat in uw leven

Eet en rust op min of meer vaste momenten, zorg voor een goede nachtrust en zorg ervoor dat u na een drukke periode ook een rustige periode heeft waarin u weer bij kan komen. Af en toe een uitschieter kan geen kwaad.

Een gezonde voeding

Dit helpt om in goede conditie te blijven. Uw huisarts en diëtist kunnen u advies geven.

Vermijd infecties en verwondingen

Opgepast voor griep. Zoek geen mensen op die griep, sinusitis, keelontsteking, ... hebben. Infecties en koorts kunnen soms klachten verergeren.

Operaties, verdoving en ruggenprik

Overleg met de neuroloog en anesthesist (degene die de verdoving geeft) over de beste soort verdoving bij een operatie.

MS en haar immunomodulerende behandeling

De Medische Adviesraad bezorgde ons een tekst met betrekking tot de laatste immunomodulerende behandelingen. U kan deze HIER terug vinden.

Steun ons

U kan de MS-Liga Vlaanderen o.a. steunen door een onlineschenking.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u van ons een fiscaal attest.

Hoe steunen

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.