Anne-Marie Delsaute

In 1995 wordt bij mij MS vermoed.
Ik was al verzwakt door een depressie die tot zelfmoordneigingen leidde, en toen ik in een coma verkeerde na een zelfmoordpoging, werd buiten mijn medeweten een lumbaalpunctie gedaan om de diagnose van MS te kunnen vaststellen. Mijn neuropsychiater en mijn huisarts hebben mijn gezondheidstoestand toen voor mij verzwegen. Pas in 1999 heb ik mijn ziekte vernomen en verloor ik alle vertrouwen in de medische wereld.

Anne-Marie Delsaute

Ik had indertijd een winkel in voedingswaren en was ook animatrice bij een vrije radio (dat bedoel ik grappig, maar het is echt géén grap!).
Ik heb immers altijd van contact met mensen gehouden, wat me later heel zuur zou opbreken.
In juni 1999 werd ik me ervan bewust dat er iets niet goed zat.
Ik holde tegen 500 km per uur voor mijn vak en in mijn leven. Ik begon me dikwijls niet lekker te voelen, ik struikelde aanhoudend over de stoep alsof ik dronken was – ze hebben me inderdaad dikwijls voor een dronkaard versleten… Gelukkig heb ik nooit in het ballonnetje moeten blazen!

Aangezien er gaatjes in mijn geheugen zitten, ken ik niet veel datums meer, maar ik kom in de kliniek terecht met het idee dat mijn bloeddruk met sprongen omhoog en omlaag schiet, en daar valt het verdict… MS…
Ik vraag de artsen om een second opinion en krijg kort na elkaar twee opflakkeringen.
Met al die dokters en verpleegkundigen ben ik wel heel goed omringd… Maar als ik weer naar huis ga, is het een ander paar mouwen.
Gelukkig leer ik via mijn maatschappelijk werkster Samanta Tortiani de MS-Liga kennen.
Op dat ogenblik ben ik al mijn contacten en vrienden van vroeger kwijt; ik kan heel moeilijk met de ziekte om en vertoon acht jaar lang een echt vervelend karakter. Blijkbaar is dat veelal de gang van zaken.
Maar geleidelijk aan aanvaard ik de hulp die me geboden wordt… Ik krijg opnieuw vertrouwen in de artsen, ik aanvaard al het werk van gezinshulp en stap weer in een therapie voor psychologische bijstand waardoor ik aan mezelf kan gaan werken.
Ik sla een bladzijde om in mijn leven, ik beheers mijn zelfmoordneigingen en al 10 jaar nu heb ik een “zekere” levensvreugde teruggevonden ondanks mijn problemen en de MS-symptomen.
Ik sta zwak op mijn benen, maar heb nog altijd 50 000 watt in mijn hoofd! Ik doe volop van alles, houd van muziek en lezen, dingen die heel veel voor mij betekenen.
Dankzij mijn computer heb ik langs verschillende sociale netwerken en zeker via het forum van de MS-Liga nieuwe vrienden en vriendinnen gevonden. Mijn alias is Bougeotte en ik maak van de gelegenheid gebruik om al die nieuwe mensen een knipoogje te geven.
Al van toen ik 20 jaar was, schrijf ik graag. Ik wijd momenteel een deel van mijn tijd aan het schrijven van een roman.
Ik heb geen partner… en toch is er opnieuw een man in mijn leven opgedoken en dat is een ander verhaal.
De liefde van mijn leven blijft Cloé, mijn tien jaar oud  maltezertje, zo’n lief hondje!

Steun ons

U kan de MS-Liga Vlaanderen o.a. steunen door een onlineschenking.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u van ons een fiscaal attest.

Hoe steunen

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.