April-mei '13 Linda Cornelis

Naam: Linda Cornelis
Leeftijd: 55
Type MS: relapsing-remitting
Jaar diagnose: 1983

Ik ben Linda, 55 jaar en woon in Oosterzele. ik ben 36 jaar gehuwd, heb 1 zoon en 2 kleinkinderen.
Ik kreeg de diagnose relapsing-remitting MS in 1983.

Linda Cornelis
Sinds 3 jaar neem ik het geneesmiddel ‘teriflunomide’ (een soort Rebif, maar in pilvorm).
Het is nog in een testfase, maar ik voel mij er goed bij en  - toeval of niet -  ik heb sindsdien geen opstoot meer gehad. 

In 1983 was ik een jonge moeder en had ik een heleboel toekomstplannen die plotseling op de helling kwamen te staan. Ik had MS.
Mijn onmiddellijke omgeving geloofde het niet echt… “Ik was toch goed, ik kon nog stappen en zat niet in een rolstoel. Ik had enkel af en toe wat ‘kwaaltjes’ en ‘moe zijn en willen rusten’: was dat niet wat luiheid of gemakzucht?”
Kortom ik kreeg vaak de verkeerde reactie: ofwel liep men over van medelijden (waar ik niets aan had) ofwel werd ik niet geloofd. Soms begon ik zelf te twijfelen, want ik kende niemand die was zoals ik.  

Gevolg: ik zweeg er over en ja, ik kon vrij goed blijven functioneren en deed dat dan ook. 23 jaar heb ik gewerkt voor de overheid, bij de kinderbijslag. Mijn werkplek was in Brussel. Dit kostte mij 3 ½ uur treinverplaatsing per dag. Dat was veel, te veel. De vermoeidheid en de stress zorgden voor meer opstoten en algemene achteruitgang. Mijn voltijdse job werd een 4/5 job en later ging ik halftime werken. Een overplaatsing naar een afdeling dichter bij huis kreeg ik niet omdat er geen ‘voorrang’ werd gegeven om medische reden. Uiteindelijk kon ik niet meer gaan werken en voelde ik mij afgeschreven. 
Nu ben ik (om medische redenen) op pensioen gesteld en heb ik vrede genomen met halftime rusten en halftime leven i.p.v. halftime werken.

Stilzitten is echter nog altijd niets voor mij en daarom heb ik de kans die de MS-Liga mij gaf gegrepen.
Zo ben ik lid geworden van de Adviesraad Visie 2020 en bestuurslid van de afdeling Gent. 
Ook ben ik de cursus ‘MS-begeleider’ aan het volgen en dat bevalt mij buitengewoon goed.
De lesgeefster, de begeleidster van de MS-Liga en de cursisten zijn stuk voor stuk fantastische mensen. De lessen vliegen vooruit en zijn boeiend van begin tot einde.
Ik hoop met wat ik hier mee krijg aan bagage klaar te zijn om een goede begeleider te worden. Via bezoekjes en gesprekken met lotgenoten die er behoefte aan hebben, wil ik mijn steentje bijdragen in hun verwerking en de aanvaarding van MS.  

Waarom ik dit doe? Omdat ik zelf te veel en te lang op een eiland heb gezeten met al mijn vragen over de kleine en grote problemen die MS met zich mee brengt.
Ik wil een luisterend oor zijn. Het is soms gemakkelijker praten met een lotgenoot die toch ergens ‘in het zelfde schuitje’ zit, want ook al is uw MS niet hetzelfde als mijn MS, toch begrijpen we elkaar. 
En, samen zijn, een goed gesprek en elkaar begrijpen dat kan deugd doen of niet soms?

Steun ons

U kan de MS-Liga Vlaanderen o.a. steunen door een onlineschenking.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u van ons een fiscaal attest.

Hoe steunen

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.