Georges Van Belle

Mijn naam is Georges Van Belle, 51 jaar, gehuwd met Arlette Vanbockryck, woonachtig te Zonhoven. Ik heb de diagnose MS gekregen in 2001. Na jarenlang onderzoek naar aanleiding van mijn klachten kon men uiteindelijk de diagnose stellen. Omdat ik niet de gebruikelijke klachten had, was dit niet zo maar voor de hand liggend. Des te meer daar mijn echtgenote werkzaam is in het Revalidatie- en MS-centrum te Overpelt, was dit een onverwachte berichtgeving. Mijn medicatie bestond uit Avonex dat één maal per week werd ingespoten.

In het voorjaar van 2004 besloot mijn echtgenote om samen met enkele collega’s Start to run te volgen. Om het feit dat ze wat ouder was dan haar collega’s, besloot ze om ’s avonds bij te trainen. Maar het was tamelijk vlug donker en zo besloot ik met haar mee te lopen. Het begon met enkele minuten en werd zo stelselmatig opgebouwd. Uiteindelijk haalde ze na 10 weken de 5km binnen een half uur. Ik schreef mij in voor de volgende sessie. Door het feit dat we samen liepen, vlotte het voor mij ook heel goed. Echter toen we in groep onze test van 5 km aflegden, kregen we te horen dat we op het tijdstip dat vooropgesteld was, niet meer konden blijven lopen. “Wij hebben u niet gevraagd!” Dus ben ik beginnen te zoeken naar een andere club. Via Internet kwam ik uit bij de AVT Kiewit. Een mailtje en ik werd “doorgestuurd” naar Katrien De Raedt, trainster van de Start to run Kiewit. En op een donderdag avond ben ik dan naar de Kiewit getrokken om te lopen. En ik ben ginds gebleven. De 5 km werd 10 km, de 10 km werd 20 km. Samen met mijn echtgenote zochten we op internet naar loopwedstrijden in de buurt en verder weg. Soms een weekendje weg om ergens te gaan lopen.
Twee jaar geleden kwam een collega-loper met het voorstel om de Ekiden Brussel te lopen. Een marathon gelopen door zes personen, welke elkaar aflossen. Het evenement vindt plaats in het Koning Boudewijnstadion. Volgens je plaats in de ploeg loop je één of twee ronden. De eerste loper loopt 5 km, de tweede 10 km, de derde 5 km, de vierde 10 km, de vijfde 5km en de zesde loper vervolledigt de marathon door 7,195 km te lopen. Tijdens het lopen draag je een tasuki, een lint dat je schuin over het bovenlichaam draagt. Bij een gewone estafette geven ze een stok door, hier is het lint dat overgedragen wordt.
Het eerste jaar dat we deelnamen hadden we één ploeg, het jaar erop hadden we twee ploegen. En zo is het idee gegroeid van een ploeg van MS-patiënten te vormen en mee te lopen in de Ekiden Brussel. In het voorjaar hadden we in Leuven een vergadering voor Sportivo’s binnen de MS-Liga. De Franstalige liga zou dat weekend naar Toubkal vertrekken met personen met MS. Wij dus niet, er werd gevraagd om mogelijke ideeën naar voren te brengen. Ik heb toen gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om met een ploeg PmMS te kunnen deelnemen aan de Ekiden. Een beetje uitleg gegeven en het voorstel zou overwogen worden.

Niet lang nadien werd ik gecontacteerd dat de Ekiden haalbaar zou kunnen zijn. Katrien Tytgat, projectcoördinator van de MS-Liga, vroeg tegelijkertijd of ik interesse had om deel te nemen aan de Eneco 24 Hours Zolder. Nooit van gehoord, dus opzoeken via het Internet. Biogen Idec gaf dit jaar PmMS de kans dit fietsgebeuren mee te maken als deelnemers. Het was zwaar als je niet echt een fietsfanaat bent. In een ploeg van 8 man moet je gedurende 24 uur blijven fietsen. Maar we hadden nog geen ploeg voor het lopen. Opnieuw werd een oproep gedaan via de Nieuwsbrief aan de leden van de MS-Liga.
Uiteindelijk kregen we reactie van twee personen, Katrien en Wim, welke al eens een wedstrijd gelopen hadden op vlak terrein. Nu is de Ekiden niet echt vlak, zodra je het stadion hebt verlaten, loop je nog een paar honderd meter vlak om vervolgens een beklimming te doen. En dan loop je naar het park van Laken via een licht hellende baan. En bij het terugkomen van je loop moet je de eerste beklimming opnieuw doen, maar dan langs de andere zijde. Eens boven kan je alles uit kast halen, want dan is het bergaf tot aan het stadion waar je naar de aflossingsplaats loopt. Je geeft de tasuki over aan je opvolger en loopt samen over de blauwe mat voor tijdsmeting. In het reglement van de Ekiden staat dat je slechts éénmaal per ploeg mag lopen. Dus we waren met drie, nog drie te gaan. In samenspraak met Katrien haalde ik twee lopers uit mijn kenniskring. Mijn vrouw en een collega-loper Frank. Dus nu waren we met vijf.

Door het feit dat ik momenteel nog train in de PHL te Diepenbeek voor het onderzoek naar Insulineresistentie bij PmMS in beweging, kwam ik veel PmMS tegen. Bij de eerste training dienden we een zestal minuten te wandelen op de loopband. Een loopband is om te lopen, vind ik. Ik vroeg of dat ook goed was. De andere PmMS keken met grote ogen: die loopt! En nu, na ongeveer een half jaar trainen, zijn er al anderen welke ook lopen tijdens de training. Maar de drempelvrees om 5 km te lopen is groot, zeker als het zo’n grote wedstrijd is. En dat is begrijpelijk. Uiteindelijk heb ik Steven gecontacteerd en deze was voorzichtig enthousiast. Hij vroeg me zelfs of een bepaalde tijd voldoende was. Het gaat ons niet zo zeer om de tijd, het gaat ons om te laten zien dat we toch nog kunnen meetellen in een sportief gebeuren. En we hopen dat dit een start zou kunnen betekenen dat PmMS in beweging komen en blijven. Dus wij gaan op 15 oktober naar Brussel om onze aflossingsmarathon te kunnen lopen.

Sinds 2004 heb ik de 20 km door Brussel, de Bilzenrun, de Vijverrun, de Genkerrun, 10 Mijl Guldensporen, de 10 Mijl Oostende Brugge, Dwars door Brugge, Dwars door Hasselt, de grote prijs Leon Schots, de 10 Mijl van Antwerpen, de Halve marathon van Brussel, de Bierloop van Alken, de 10 Mijl van Linkhout, de Abdijenloop, de Midwinterjogging, de Hazodi-run enz gelopen. Net voor ik 50 werd was mijn doel toch eens een marathon te lopen, en dat deed ik in de marathon Visé-Maastricht-Visé. Deze heb nu tweemaal gelopen. In de Dodentocht in Bornem ben ik 8 maal gestart. Eénmaal heb ik moeten opgeven in 2004, wegens te weinig getraind en barslechte weersomstandigheden. Sindsdien heb ik er zeven achter mijn naam staan, waarvan de twee laatste al lopend.

Ik krijg bij een controle op de Multidisciplinaire commissie regelmatig te horen dat ik mijn MS enigszins stabiel kan houden door de medicatie en het bewegen.

Steun ons

U kan de MS-Liga Vlaanderen o.a. steunen door een onlineschenking.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u van ons een fiscaal attest.

Hoe steunen

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.