22 mei - Danny

Geschreven in de categorie Danny & Brigitta - 1000 km Compostela voor MS

Dinsdag 22 mei. We zijn onderweg naar Bandeira, op 33 kilometer van Compostela. We hebben voor de laatste vijftig kilometer drie dagen ingepland; kwestie van een beetje buffer te voorzien mochten we vertraging hebben opgelopen. Dit blijkt niet het geval, we kunnen deze drie rustige dagen gebruiken om toch ietwat fris in Compstela aan te komen.

Verleden zondag hebben we besloten om de geplande directe weg van Ourenze naar Castro Dozón links te laten liggen en toch de zeven kilometer langere officiële pelgrimsroute via het Cisterciënzer klooster van Santa Maria de Oseira te volgen. Tegelijk hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om in het klooster te overnachten. Een unieke belevenis, zoiets mag niet ontbreken op een pelgrimsroute. Je moet er wel iets voor over hebben, en blijkbaar hebben alleen Vlaamse pelgrims dat. Naast onszelf hadden ook Jos en Paul dezelfde beslissing genomen. We sliepen in een ijskoud gewelf, geen verwarming, enkel een lawaaierige machine die de lucht in de crypte probeerde te ontvochten - zonder veel succes overigens. Warme douches zouden een misplaatste luxe zijn in deze omgeving; dus we deden zonder... Geen restaurant in de buurt, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door de aanwezigheid van een bar waar we ruime porties van de lokale caldo gallego voorgeschoteld kregen door uiterst vriendelijke dames. Het in onze gids enigszins mysterieus aangekondigd "zeer eenvoudig onderdak" hebben we aangevuld, pelgrims waardig, met een uitgebreid begeleid bezoek aan het meer dan negenhonderd jaar oude klooster, en met het bijwonen van de vespers. Gedurende meer dan een uur konden we genieten van oorspronkelijke Latijnse gezangen, onveranderd sinds duizend jaar, gebracht door twaalf van de zestien in het klooster verblijvende monniken. Bij valavond keerden we terug naar onze koude, vochtige bedstee. We merkten dan dat we ondergebracht waren in een gebouw dat aansloot aan het kerkhof naast de kloosterkerk. Het was niet bevorderlijk voor de nachtrust van sommigen...

Wim en Karine, heel hartelijk dank voor jullie meegegeven reflecties en warme woorden. Ontegensprekelijk versterken ze nog onze jarenlange band en helpen zij om onze onze tocht tot een goed einde te brengen.

Michèle, Anne, Simonne, Bea, Annemie, Ingrid, alle vrienden uit de Spaanse les, bedankt voor de onaflatende bemoedigende reacties!

Hey Albert, Kathleen, Colin... Great you are following us on our Camino! Please give our very best wishes to great-aunt Albertine and great-uncle Julian and the rest of the family. We take you along to Compostela...

Nog even, we zijn er bijna. We kijken met gemengde gevoelens uit naar het eindpunt. Per definitie betekent dit het einde van de tocht. Het doel was nooit Compostela te bezoeken, het doel was het gaan van de weg. Misschien daarom ook dat we de laatste dagen zo lang mogelijk proberen te rekken. We weten uit ervaring dat het bereiken van Compostela een stukje teleurstelling inhoudt, naast de vreugde om het weerzien met andere pelgrims en om de zoveel warme herinneringen. Dit jaar hebben velen met ons, althans virtueel, de tocht meegestapt. Bedankt allen hiervoor, we bereiken samen Compostela...

Tot de volgende!

Danny

Geschreven door Danny Van Gucht - 9 reacties

Reacties

Philiep & Els

Door Philiep & Els 21/10/18 (6 jaren geleden)

Lieve Danny en Brigitte,

Straks neem ik deel aan een meditatie flashmob. Een minuscule inspanning in vergelijking met wat jullie presteren.
Maar ongetwijfeld zullen mijn gedachten afdwalen naar jullie tocht en zo zijn we op de één of andere manier toch verbonden.
Geniet nog van de laatste dagen, van de stilte onderweg, van het onuitgesprokene ...

Els

michele

Door michele 21/10/18 (6 jaren geleden)


Lieve Danny en Brigitta

Net als Annemie het zegt Jullie hebben ons veel bijgeleerd. Wij vergeten dijkwijls te relativeren. Jullie zijn en bron van inspiratie voor ons alle.
Bijna zijn jullie samen met liefde en geluk in Santiago. Echt heel mooi.
Ik zal het reis verhaal bewaren en ik zal opnieuw lezen als weer verdwaald in de "nutteloos".
Veel liefs,
Michèle

Riet

Door Riet 21/10/18 (6 jaren geleden)

Compostela, hier zijn we, met ons rugzakje, inhoud het hoogst noodzakelijke, maar een rugzak vol met heel veel mooie momenten, dank dat jullie die deelden via de blog, ik kijk er naar uit jullie terug te zien, geniet van de laatste km's, nog een peperkoekknuffeltje voor jullie beiden

Philiep & Els

Door Philiep & Els 21/10/18 (6 jaren geleden)

Beste Danny en Brigitta

Inderdaad, "it's about the journey, not the destination". Of misschien toch ook weer niet als die destination "thuiskomen" wordt, figuurlijke als mens en letterlijk onder de mensen, familie en vrienden.

Jullie worden daar thuis in ieder geval van harte verwacht. Zoveel is duidelijk, en ook wij kijken al uit naar dit weerzien! Misschien kan Danny het dan zingen met de woorden van Tom Waits: "Forgive me pretty baby but I always take the long way home ".

Tot dan,

Philiep


Philiep & Els

Door Philiep & Els 21/10/18 (6 jaren geleden)

Beste Danny en Brigitta

Inderdaad, "it's about the journey, not the destination". Of misschien toch ook weer niet als die destination "thuiskomen" wordt, figuurlijke als mens en letterlijk onder de mensen, familie en vrienden.

Jullie worden daar thuis in ieder geval van harte verwacht. Zoveel is duidelijk, en ook wij kijken al uit naar dit weerzien! Misschien kan Danny het dan zingen met de woorden van Tom Waits: "Forgive me pretty baby but I always take the long way home ".

Tot dan,

Philiep


anne

Door anne 21/10/18 (6 jaren geleden)

ik ga jullie verhalen missen op deze blog...maar zal blij zijn jullie terug te zien en jullie nog meer verhalen horen te vertellen.
je mag terecht fier zijn op je zelf Danny,weinigen zullen het je na doen.
goeie aankomst x

Anneke De Blende

Door Anneke De Blende 21/10/18 (6 jaren geleden)

Danny, het is fantastisch hoe fris je klinkt! Geniet er nog van: België is nog altijd hectisch. Ik hou van de rust die je verslagen uitstralen. Dank daarvoor!

Simonne

Door Simonne 21/10/18 (6 jaren geleden)

Ik heb soms met zo veel gevoelens alles gevolgd, als er al eens een slechte dag is en ik lees jullie reisverslag voel ik me al direct beter, dus het werkt langs twee kanten, hoop jullie tezien op de proclamatie.dikke kus

Luc De Groote

Door Luc De Groote 21/10/18 (6 jaren geleden)

Dag Danny en Brigitta,

heb met veel interesse jullie dagboek gevolgd. Was meestal iets om de avond mee af te sluiten. Heb veel bijgeleerd (Spaans!), maar vooral ook de levende interesse voor mens en natuur, het fijne van de spontane contacten, de rust na de inspanning...het is bijna een pleidooi om te onthaasten.

Danny,

je bent er bijna, ongelooflijk maar waar. Ik heb veel bewondering voor wat je ondernomen hebt en kijk ernaar uit om je verhaal eens 'live' te aanhoren.

Op 30 mei is het wereld MS Dag. Wij hebben jouw exploot mee opgenomen in de reeks van activiteiten naar de pers toe. je zou me een plezier doen als je een paar foto's van jullie aankomst n Compostela zou mailen naar secretariaat@ms-vlaanderen.be. We maken immers een MS-Link met foto's van alle activiteiten in het kader van wereld MS dag.

groetjes en tot ziens
Luc

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.


wordt niet getoond


Naar het blogoverzicht

Steun ons

U kan de MS-Liga Vlaanderen o.a. steunen door een onlineschenking.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u van ons een fiscaal attest.

Hoe steunen

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.

Facebook