Onderzoek naar slikkracht

Geschreven in de categorie Vlaanderen

Twee studenten logopedie van de Thomas More Hogeschool onderzoeken tongkracht bij personen met neuromusculaire en neurodegeneratieve aandoeningen. Ook jij kan hen helpen.

Beste lezer

Wij zijn Yente en Isabelle, twee studenten aan de opleiding logopedie van de Thomas More Hogeschool in Antwerpen. In het kader van ons eindwerk werken we mee aan het onderzoek naar slikvermoeidheid bij personen met neuromusculaire en neurodegeneratieve aandoeningen.

Wat?
Tijdens het ziekteverloop van neuromusculaire en neurodegeneratieve aandoeningen is bekend dat vele personen kampen met slikproblemen. Velen ervaren slikproblemen of een grotere vermoeidheid tijdens het eten van een maaltijd, wat mogelijk te wijten is aan een vermindering van de spierkracht in de tong. Tot op heden is er echter geen onderzoek gevoerd naar de tongkracht tijdens maaltijden bij personen met deze aandoeningen.
Het onderzoek wil nagaan wat de rol is van de tongkracht bij deze vermoeidheid. Dit is belangrijk om in een latere fase een instrument te kunnen ontwikkelen dat personen met een verminderde tongkracht doeltreffend kan behandelen en hen op deze manier meer levenskwaliteit kan bieden.

Wie?
Voor deze fase van het onderzoek zijn we op zoek naar personen met een neuromusculaire of neurodegeneratieve aandoening die reeds hinder ondervinden tijdens het eten (slikmoeilijkheden en/of vermoeidheid tijdens het eten). Concreet denken we hierbij aan personen met Amyotrofische Laterale Sclerose, de ziekte van Hungtinton, Multiple Sclerosis, Myasthenia Gravis of de ziekte van Parkinson.

Hoe?
Een van ons beiden komt naar u thuis waar we een aantal onderzoeken zullen doen (enkele vragenlijsten en een slikonderzoek). Twee dagen later zal hetzelfde onderzoek worden afgenomen. U hoeft zichzelf niet te verplaatsen. De afspraken voor dit onderzoek zullen gemaakt worden in de maanden september, oktober, november en december 2018. De resultaten van het onderzoek worden volledig anoniem verwerkt.

Contact
Indien u interesse hebt om deel te nemen aan dit onderzoek, of u kent iemand die zou willen deelnemen, dan kan u contact opnemen met een van ons via onderstaande gegevens:

Yente Coudré
Yente.coudre@skynet.be
GSM: 0471/24.92.18

Isabelle Raskin
r0613352@student.thomasmore.be
GSM: 0473/78.37.11

Wijzelf zullen u alvast heel dankbaar zijn, maar ook alle personen met een neuromusculaire en neurodegeneratieve aandoening die slikproblemen ervaren, hun naasten en de logopedisten. Dankzij dit onderzoek zullen stappen kunnen gezet worden in de ondersteuning en behandeling van deze personen met slikproblemen.

Naar het nieuwsoverzicht

Steun ons

U kan de MS-Liga Vlaanderen o.a. steunen door een onlineschenking.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u van ons een fiscaal attest.

Hoe steunen

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.

Facebook