Uit het nieuws: stamceltransplantatie

Geschreven in de categorie Vlaanderen

--- NIEUWS 6 april 2018 ---

Wie op 6 april De Morgen las, zag op de voorpagina een verzwijzing naar het verhaal van MS-patiënte Annelies. Zij onderging dit jaar een stamceltransplantatie. We geven hieronder een kort overzicht van het artikel.

 

Artikel: Annelies Van Oost (32) onderging als een van de eerste Belgen met MS een stamceltransplantatie

Bron: De Morgen, Femke Van Garderen

Stamceltransplantaties worden een "gamechanger" genoemd voor mensen met de autoimmuunziekte multiple sclerose (MS). Sinds kort kunnen ze ook in ons land. "Ik kan weer voor mijn dochters zorgen."

Zo werkt het: De behandeling die Annelies Van Oost onderging, is een autologe hematopoietische stamceltransplantatie of aHSCT. Het doel ervan is het immuunsysteem, dat bij MS ontregeld is en schade aan de zenuwen toebrengt, te resetten. Dat gebeurt door eerst de stamcellen uit het bloed of beenmerg van de patiënt te halen en tijdelijk in te vriezen. Daarna wordt er chemotherapie en medicatie toegediend, zodat het immuunsysteem wordt uitgeschakeld. Eens dat achter de rug is, worden de stamcellen van de patiënt uit de vriezer gehaald en opnieuw via een infuus toegediend, opdat het immuunsysteem heropgebouwd kan worden.

Annelies is niet de enige bij wie de behandeling werkt. Honderden MS-patiënten hebben een gelijkaardige behandeling ondergaan. Die eerste resultaten werden eind maart in Lissabon gepresenteerd.

Toch ook een noot van waarschuwing. Neuroloog en MS-expert Barbara Willekens waarschuwt dat niet alle patiënten hun hoop mogen vestigen op een stamceltransplantatie. Het gaat om voorlopige resultaten. Bovendien komt slechts een beperkte groep mensen in aanmerking (Relapsing Remitting MS, FVG en faleen van andere krachtige medicatie). Het werkt van internationaal onderzoeker Richard Burt wordt zorgvuldig opgevolgd hier in België.

Annelies beschrijft haar keuze/motivatie voor de ingreep en de positieve ervaringen die ze momenteel heeft. Toch nuanceert Annelies ook wanneer ze beschrijft hoe fel ze de transplantatie onderschat heeft.

Meer info

  • Wil je het volledige artikel lezen? Weet dat je als lid van de bibliotheek vaak gratis volledige artikels kan opsnorren (in de bib of thuis).
  • De website van Annelies Van Oost kan je hier bekijken: mevrouwstaypositive
  • In het artikel van De Morgen wordt gemeld dat in ons land een werkgroep van neurologen en hematologen is opgestart.

    Wij hebben dit nieuws ook al uit andere bron vernomen. In volgende MS-Link (publicatie mei, juni, juli) zal je een volledig artikel kunnen lezen specifiek over stamceltransplantatie en wat dit betekent in het kader van MS. Uit onderstaand citaat uit de tekst, kan je alvast opmaken dat de therapie zoals vermeld niet alleen globaal, maar ook multidisciplinair wordt opgepakt, iets wat ons als MS-Liga altijd verheugt.

"Recent kwamen Belgische neurologen en hematologen uit diverse expertisecentra tot een consensus over de meest geschikte criteria en een gestandaardiseerde procedurele aanpak. Hierdoor kan SCT nu ook in ons land worden aangeboden, op een eenduidige wetenschappelijk manier en binnen de correcte indicatie. (Prof. Dr. Miguel D'Haeseleer en Dr. Guy Laureys)

Naar het nieuwsoverzicht

Steun ons

U kan de MS-Liga Vlaanderen o.a. steunen door een onlineschenking.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u van ons een fiscaal attest.

Hoe steunen

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.

Facebook