Verslag weekend kinderen

Geschreven in de categorie Vlaanderen

In het weekend van 20, 21 en 22 oktober zijn we op stap geweest met kinderen wiens ouder of broer/zus MS heeft. We verbleven in Jeugdverblijfcentrum ‘Duin en Zee’ in Oostende.

Vrijdagavond werden de kinderen samen met hun ouders ontvangen met een tasje thee of koffie. De kinderen vonden al snel hun weg naar een gezellige leefruimte met een overvloed aan spelletjes en strips. Het was ook fijn om horen dat niet alle ouders huiswaarts keerden, maar dat sommigen er ook  zelf een weekendje kust van zouden maken.

Zaterdagochtend zat iedereen fris en monter om 8 uur aan de ontbijttafel. Na het ontbijt spraken we buiten af, om in vier groepen eens te kijken wat multiple sclerose nu echt is. Al spelenderwijs  verliepen we wat MS juist met het lichaam doet, welke symptomen hieraan gekoppeld zijn, hoe de diagnose gesteld wordt, … Daarna konden de kinderen zich volledig uitleven in de speeltuin onder een (toch even) stralende zon. Afsluiten deden we die middag met een klein testje waarmee we konden zien dat iedereen supergoed had geluisterd.

Na een lekkere spaghetti gevolgd door nog een veel lekkerdere chocomousse vertrokken we richting  het strand. Na een heel kleine wandeling konden de kinderen beginnen werken aan hun  zandkastelen. Per kamer deden ze hun uiterste best om uit te blinken met hun kasteel. Het werden dan ook prachtexemplaren. Nadien werd er weer volop gespeeld op het strand. Even dreigde een fikse, maar korte bui hier een einde aan te maken, maar dankzij onze enorme paraplu konden we allemaal schuilen en waren we niet doorweekt.

Al snel was het tijd voor … de croque-monsieurs! Hiervoor konden we rekenen op de hulp van een paar goed koks. Lekker! Na het eten werd er even tijd gemaakt om rond gevoelens te werken. Hier konden de kinderen reflecteren over de ziekte en wat dit voor henzelf en hun omgeving betekent. Hartverwarmend hoe men hier naar elkaar luisterde en er voor elkaar was.

De zondag startten we met een uitgebreid ontbijt en ook nu zaten de kinderen op tijd aan tafel.  Iedereen keek ernaar uit om de ervaringskoffer uit te proberen. Rolstoelen, krukken, gewichten, handschoenen, zwemvliezen, ... Het zijn allemaal attributen die kinderen een beeld kunnen geven hoe die symptomen van MS nu juist aanvoelen. Al spelenderwijs gingen ze volop experimenteren.

Tegen de middag werden de kamers mooi opgeruimd en de foto’s al eens bestudeerd. Om dan de laatste maaltijd te nuttigen: lekker stoofvlees met frietjes gevolgd door een ijsje. Nadien kwamen de eerste ouders al snel toe. We sloten het weekend af met een fotoreportage bijgestaan door tekst en uitleg zodat ook de ouders wisten wat hun kinderen in het weekend allemaal hadden uitgespookt. Afsluiten deden we op een zeer bijzondere manier: we lieten 35 ballonnen op voor het 35-jarig bestaan van de Liga.

Met dank aan de toffe begeleiding voor een goede sfeer en samenwerking. Maar nog een grotere dank aan de kinderen die zich voorbeeldig gedragen hebben en zich helemaal gegeven hebben in dit weekend!

Klaartje

Stagiaire Sociale Dienst, medebegeleidster

 

Met financiële steun van

 

 

Naar het nieuwsoverzicht

Steun ons

U kan de MS-Liga Vlaanderen o.a. steunen door een onlineschenking.

Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u van ons een fiscaal attest.

Hoe steunen

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.

Facebook