Ik eet slecht. Bij wie kan ik terecht?

Ik eet slecht. Bij wie kan ik terecht ?

Ik voel mij lichamelijk niet goed en heb klachten. Welke hulp kan ik vinden?

Er zijn verschillende antwoorden mogelijk op je vraag. Hieronder krijg je het overzicht waarmee je aan de slag kan gaan. Toch nog vragen? Contacteer dan de maatschappelijk werker.

Huisarts

huisarts

Taak van de huisarts

De taak van de huisarts is in eerste instantie aanspreekpunt zijn voor problemen met de gezondheid van zijn patiënten en overzicht te houden over de totale situatie van de patiënt vanuit zijn brede algemeen-medische kennis. Niet zoveel als een arts-specialist, maar voldoende om te weten wanneer iets een kwestie is voor een collega arts-specialist. De huisarts weet in principe meer over de patiënt, diens omgeving en/of gezin dan de andere artsen en zorgverleners waarmee de patiënt in contact komt. De huisarts is zo ook de coördinator van alle benodigde zorg voor de patiënt. Voor een persoon met MS betekent dit concreet dat hij met vragen groot of klein terecht kan bij de huisarts die hem helpt waar mogelijk en voldoende kennis bezit om de persoon met MS indien nodig doorverwijst naar een arts-specialist.

Ben je op zoek naar een huisarts in jouw gemeente? De website van de Orde der Artsen biedt een overzicht van huisartsen in je buurt. Klik op deze link wanneer je op zoek bent naar een huisarts. Kies bij specialisme voor ‘algemene geneeskunde’. Bij elke huisarts in de lijst staan alle contactgegevens vermeld. Ben je op zoek naar een arts-specialist kan je bij specialisme de betreffende benaming kiezen.

Een huisarts zoeken

  • een arts in je buurt
  • een geconventioneerde arts
  • de huisarts van wacht

Ben je op zoek naar een huisarts in jouw gemeente? De website van de Orde der Artsen biedt een overzicht van huisartsen in je buurt. Kies bij specialisme voor ‘algemene geneeskunde’. Bij elke huisarts in de lijst staan alle contactgegevens vermeld. Ben je op zoek naar een arts-specialist kan je bij specialisme de betreffende benaming kiezen.

Wanneer je op zoek bent naar een huisarts of arts-specialist én die gevonden hebt via bovenstaande hyperlink, dan is het soms interessant om te weten of deze al dan niet geconventioneerd is. Dit betekent dat de (huis-)arts de wettelijk vastgelegde tarieven van het RIZIV hanteert. Een niet-geconventioneerde arts, kan vrij zijn honorarium bepalen aangezien de wettelijke terugbetaling begrensd is, waardoor je als patiënt meer zal moeten opleggen. Wanneer je een bepaalde arts gevonden hebt, kan je via de website van het RIZIV controleren of de arts al dan niet geconventioneerd is.

De kans bestaat dat je tijdens het weekeinde of tijdens een feestdag dringend nood heeft aan contact met een huisarts. Via deze link vind je de huisarts van wacht.


Behandelend specialist of MS-verpleegkundige

behandelend specialist

Klachten zijn uniek voor iedere persoon met MS

De ontsteking kan overal in het centraal zenuwstelsel kan voorkomen. Daarom kunnen de symptomen erg verschillend zijn bij verschillende personen met MS. Ook de ernst van de symptomen, de frequentie van opflakkering en herstel en de reactie op behandeling kunnen erg verschillen. Het ziekteverloop is bij iedereen anders.

In de rubriek 'Meer over MS' worden de meest voorkomende symptomen opgesomd.

Symptomen registreren

Aan heel wat symptomen is wel wat te doen. Probeer klachten (die soms in patronen voorkomen) te herkennen. Wanneer die niet meteen duidelijk zijn, kan je gedurende enkele weken in een boekje (of via een app) de klachten noteren (tezamen met de omstandigheden zoals activiteiten, weersomstandigheden, …). Bezorg deze nota’s aan de huisarts of behandelend arts-specialist zodat hij deze klachten gericht kan behandelen. Wil je een handig hulpmiddel om te registreren hoe MS jouw leven beïnvloedt én deze informatie eventueel delen met een zorgverlener? Klik op deze link om de app vinden.

Een evenwichtige voeding kan soms een positieve invloed hebben op een aantal van de klachten veroorzaakt door MS. Zorg dus voor:

  • Gevarieerde voeding
  • Niet te veel eten en veel bewegen
  • Niet te veel verzadigd vet eten (dit is een soort vet die zit in onder andere kaas, rood vlees en zoetigheden, zoals gebak. Dit vet is slecht voor je hart en vaten)
  • Veel groenten en fruit eten
  • Veilig eten (dit betekent dat je eten dat sneller ziek kan maken, zoals rauw vlees, beter kunt laten staan)

Betekent dit dat je een dieet moet volgen ? Uw behandelende arts-specialist zal voor uw specifieke situatie een goed antwoord geven. Klik op deze link voor meer informatie over dieet en MS.


Info medicatie

medicatie

Behandeling van MS is complex

Tot op heden is er geen remedie voor MS, maar het ‘beheren’ van de ziekte omvat medicamenteuze behandelingen om de klinische verbetering na terugval te versterken, medicatie die het risico op terugval verminderen en therapieën die verschillende symptomen verlichten en verbeteren. Daarnaast zijn een gezonde voeding, lichaamsbeweging en revalidatie eveneens waardevol binnen het behandelbeleid.

Aangezien de verschillende medicaties die op de markt zijn op uiteenlopende wijze het ziekteverloop bij MS aanpassen, verwijzen we hiervoor naar jouw behandelend arts-specialist of huisarts. Zij kunnen je gepast informeren over het evenwicht tussen behandeling en het risico op bijwerkingen (wat moeilijk is bij symptoombestrijding). Neurologen zullen daarom steeds nauw samenwerken met jou om geschikte behandelingen voor de symptomen te vinden. Andere technieken voor symptoombeheer, zoals revalidatie, energiebehoud en lichaamsbeweging, moeten ook overwogen worden.

De medicaties leiden ertoe dat de ziekte beter dan tevoren gestabiliseerd wordt. De behandelende arts-specialist zal zoeken naar een balans tussen risico’s, voordelen, kwaliteit van leven en persoonlijke projecten (zoals zwangerschap).

Medicatiebeheer

Aangezien er wel eens complexe doseringsschema’s voorgeschreven worden door de behandelende arts-specialist, kan het zinvol zijn om een eenvoudige medicatieherinnering te krijgen. Zo wordt je geholpen om je medicaties te nemen wanneer dat dat moet en met de juiste dosering. Klik op deze link om de app hiervoor te vinden.

Evenwichtige voeding

Een evenwichtige voeding levert de bouwstenen voor ieders gezondheid en zorgt voor een lichaamsgewicht dat min of meer stabiel blijft. Overgewicht kan belastend zijn voor iemand met MS die al moeilijker stapt: je wordt minder mobiel en je kan mogelijks meer pijn ervaren van de been- en ruggewrichten. Er lopen heel wat onderzoeken maar voorlopig wijst nog geen enkele uit dat een eventueel dieet enige invloed heeft op het ontstaan of de evolutie van MS. Wél is het belangrijk om inname van vitamine D (kan een gunstig effect hebben op het immuniteitsstelsel) enkel in overleg met de behandelende arts-specialist te doen. Heb je regelmatig voedingsproblemen, ben je vegetariër of veganist, aarzel niet om dit ook met jouw behandelende arts-specialist te bespreken. Zo kan bekeken worden dat je in voldoende mate alle noodzakelijke voedingsstoffen voorziet in je maaltijden (denk aan eiwitten, ijzer, calcium, aminozuren…). Wil je alles weten over gezonde voeding: Klik op deze link om kennis te maken met de voedingsdriehoek.

Sommige ziekenfondsen voorzien een tegemoetkoming voor voedings- en dieetadvies bij een diëtist:

Om je voedingspatroon in kaart te brengen bestaat er een handige app die informatie geeft over welke voedingsstoffen en hoeveel calorieën in een bepaald product zitten. Het is een handige manier om jouw voedingspatroon te verklaren aan de arts-specialist of huisarts indien deze jou om toelichting vraagt. Klik hier om kennis te maken met de app.

Sociale dienst MS-Liga Vlaanderen

Nog niet het juiste antwoord gevonden op je vraag? Heb je hulp nodig?

Neem contact op met een maatschappelijk werker van MS-Liga Vlaanderen.