COVID-19: Wat als het allemaal even te veel wordt?

COVID-19: Wat als het allemaal even te veel wordt?

Psychosociale vragen

We zijn inmiddels ongeveer een maand ‘in quarantaine’. De ene dag gaat dat wellicht al wat gemakkelijker dan de andere, dat is normaal. Heb je toch vragen of gevoelens waar je mee blijft zitten? Blijf er niet mee zitten, maar praat erover! Een goed gesprek kan wonderen doen.

luisteren

Hoe pak je het aan?

  • Praten met je naasten
  • Praten met MS-Liga Vlaanderen en met lotgenoten
  • Praten met een psycholoog

Heb je nood aan een goed gesprek? Zit je met vragen of onrustige gevoelens? Praat erover met de mensen in je kot. Alleen thuis? Of heb je nood aan eens een andere stem of gezicht? Een telefoontje of videocall kan ook heel veel deugd doen. Er zijn verschillende apps om een videocall te starten. Een van de opties is www.praatbox.be, een toepassing die gemaakt is speciaal voor COVID-19 en die je gratis zonder account kan gebruiken.

Zijn je vragen of problemen MS-gerelateerd, of wil je liever je ei eens kwijt aan iemand aan wie je MS niet meer moet uitleggen? Neem contact op met de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen. Ook in het luik psychosociale vragen (eenzaamheid, onrust, verdriet, …) zijn de maatschappelijk werkers onderlegd. En waar nodig kunnen zij je in contact brengen met verdere begeleiding.

Verdere begeleiding

Waar kan die verdere begeleiding uit bestaan? Luchtte het gesprek op, en zou je het fijn vinden om de komende periode eens vaker met iemand een babbeltje te doen? Iemand die MS door en door kent en op dezelfde golflengte zit? Verschillende vrijwilligers van MS-Liga Vlaanderen hebben de handen in elkaar geslagen met de maatschappelijk werkers en maken graag tijd voor een babbeltje, veilig op afstand weliswaar.

Geraak je er toch niet helemaal uit? Of heb je het gevoel dat het je goed zou doen om eens te praten met een psycholoog? Er zijn verschillende manieren om een psycholoog in jouw buurt te vinden. De website https://www.vind-een-psycholoog.be/ is er eentje van. Verschillende eerstelijnszones voorzien trouwens gratis telefoongesprekken en videocalls voor 65+’ers. Maar je kan ook contact opnemen met de sociale dienst voor meer informatie.

Weet trouwens ook dat je bij Tele-Onthaal je verhaal anoniem kwijt kan op het gratis nummer 106 of via chat. Kinderen en jongeren kunnen anoniem en gratis terecht bij Awel. Je kan bellen naar het gratis nummer 102, mailen naar brievenbus@awel.be of chatten via de website van Awel.