Medicinale cannabis in de actualiteit

Medicinale cannabis in de actualiteit

Medicinale cannabis in de actualiteit

Op woensdagavond 6 maart, brengt Pano een reportage over medicinale cannabis. De aflevering start op 21u30 op één en duurt 35 minuten.

Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) onderzoekt dan weer het gebruik van medicinale cannabis bij patiënten en de nood aan legalisering.

Pano: Medicinale cannabis - wondermiddel of niet?

tv afstandsbediening

Vorige week keurde de commissie Volksgezondheid in de Kamer een wetsvoorstel goed dat de opstart van een cannabisbureau mogelijk maakt. Daarmee wil de overheid de teelt en het verdelen van medicinale cannabis regelen.

Een stap vooruit, want medicinale cannabis verkrijgen is in ons land niet vanzelfsprekend. Door de huidige strikte wetgeving zien patiënten zich gedwongen om er op een illegale manier aan te geraken. Ook cameraman Daniël Dumoustier, die anderhalf jaar geleden kanker kreeg. Om de bijwerkingen van de chemotherapie te verlichten, nam hij medicinale cannabisdruppels. Dat hielp. Hij vraagt zich af wat er allemaal in die druppeltjes zit? Waarom is het zo moeilijk om er op een legale manier aan te komen?

Bron: Humo TV-Gids

Onderzoek Vlaams Patiëntenplatform

vergrootglas

Het Vlaams Patiëntenplatform gaat aan de hand van 4 korte vragen na in welke mate jij of patiënten van jouw vereniging medicinale cannabis gebruiken of in de toekomst zouden willen gebruiken. Zo trachten we de nood aan een eventuele legalisering in kaart te brengen. Op basis van de resultaten van deze bevraging beslissen we of we dit aankaarten bij het beleid en/of politieke initiatieven ondersteunen.

Het spreekt voor zich dat de mening van personen met MS zeker ook van belang is. Deelnemen kan tot 22 maart 2019.

Je kan deelnemen aan de online enquête via deze link.

Medicinale cannabis bij MS

Medicinale cannabis voor personen met MS, hoe zit dat nu? Volwassen patiënten met MS die lijden aan matige tot ernstige spasticiteit van de spieren, kunnen binnen een duidelijk omschreven kader en op voorschrift van een neuroloog legaal gebruik maken van het geneesmiddel Sativex. Dit is een mondspray op basis van twee cannabisextracten die in augustus 2012 door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten werd vergund.

Meer informatie over Sativex en de mogelijke gevaren van niet-medicinale cannabis, kan je lezen in een thema-artikel van de MAR (Medische Adviesraad).

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie en medicatie, raadpleeg dan steeds je medisch team.