MS-onderzoek in de pers: aanmaak van myeline gestimuleerd

MS-onderzoek in de pers: aanmaak van myeline gestimuleerd

Aanmaak van myeline gestimuleerd: een belovende stap naar de behandeling van progressieve MS

Onderzoekers van de UHasselt en de Universiteit Maastricht zijn er binnen experimentele proefdiermodellen voor MS voor het eerst in geslaagd om de aanmaak van de stof myeline, die door de ziekte wordt afgebroken, terug te stimuleren. De resultaten kunnen volgens UHasselt-onderzoekers Tim Vanmierlo en Lize Piccart een belangrijke stap zijn in de zoektocht naar een behandeling voor progressieve MS.

In de pers

research

Nadat eerder deze week onderzoekers van de UHasselt en de Universiteit Maastricht bekend hadden gemaakt dat ze bij muizen de aanmaak van myeline hadden kunnen stimuleren door het onderdrukken van bepaalde enzymes, komt er nu hoopgevend nieuws van de Oregon Health & Science University (OHSU), waar de nieuwe verbinding ontwikkeld is.

De chemische verbinding wordt nu getest op apen in het Oregon National Primate Research Center in OHSU.

"Ik denk dat we binnen ongeveer een jaar zullen weten of dit precies het juiste geneesmiddel is om te proberen in klinische testen met mensen", zei senior auteur van de nieuwe studie Larry Sherman. "Als dat niet het geval is, weten we uit de studies met muizen dat deze benadering kan werken. De vraag is dan, kan dit middel aangepast worden aan grotere menselijke hersenen?"

(bron: VRT)

Duiding vanuit de MAR

Volgens Dr Danny De Coo, neuroloog, MS-expert en lid van de Medische Adviesraad (MAR) van de Nationale Belgische MS-Liga, zijn deze studieresultaten op zich hoopgevend nieuws die duiden op de vooruitgang in de kennis van remyelinisatie en de indrukwekkende toename aan MS-onderzoek onderstrepen.

"Er blijft echter nog een lange weg af te leggen met talrijke valkuilen. Men zal moeten afwachten of de resultaten in makaken het positief effect bevestigen, of deze molecule S3 aansluitend veilig toegediend kan worden aan de gezonde mens (fase 1 studie), of de  molecule ook veilig bij personen met MS kan getest worden en of er indicaties zijn van een remyelinisatie (fase 2). Tenslotte moet deze molecule bij een grotere groep personen met MS getest worden, waarbij, klinisch, een belangrijke remyelinisatie vergeleken met placebo wordt vastgesteld (fase 3)."

"Aansluitend moet uiteraard nog op de goedkeuring gewacht worden van de officiële instanties ... en zijn we tussen 5 tot 10 jaar verder. Wetenschap blijft hoe dan ook een geduldwerk! Maar het is een van de belangrijke pistes die kunnen leiden tot significante resultaten voor personen met MS," aldus Dr Decoo.