Oproep: journalistiek statines

Oproep: journalistiek statines

Vraag van journalist Ben Vanheukelom

Ik ben journalist en schrijf een boek over de zin en onzin van cholesterolverlaging. De aanleiding is een reeks voorvallen van mensen in mijn omgeving die ziek werden nadat ze een cholesterolverlager zijn beginnen nemen.

Een groeiende groep van artsen, wetenschappers en cardiologen vindt dat cholesterolverlaging weinig zin heeft omdat het levens van de gebruikers niet of nauwelijks verlengt: artikel.

Bovendien stellen ze dat het verlagen van de cholesterolwaarden met statines vaak heel wat kwalijke nevenwerkingen kan hebben: zenuwpijnen, spier-en gewrichtspijnen, polyneuropathie, leverstoornissen, nierproblemen, huiduitslag, impotentie, slapeloosheid, vermoeidheid, geheugenverlies, oriëntatiestoornissen, depressie, diabetes. Statines verhogen de kans op ernstige ziektes als kanker, Parkinson, MS en ALS. Dat staat beschreven in het boek van David Evans dat een overzicht geeft van de studies over de nevenwerkingen: “Statins side effects: Evidence From 500 Scientific Papers”, Grosvenor House Publishing, 2015. Vaak worden nevenwerkingen ook ontkend of geminimaliseerd door artsen of cardiologen.

Ik ben op zoek naar mensen die statines nemen of hebben genomen en die nevenwerkingen hebben ervaren. Wie zijn/haar verhaal kwijt wil, kan me contacteren via mail ben.vanheukelom@outlook.com of sms-en op 0473 83 08 66. Uiteraard behandel ik de getuigenissen met de nodige discretie.