Een testament opmaken

Een testament opmaken

Een testament opmaken. Hoe begin je hieraan? Hieronder geven we in vier stappen weer hoe je aan de slag kan gaan.

1) Maak een overzicht van al jouw bezittingen

  • roerende goederen
  • onroerende goederen
  • valuta (geld)
  • grond(en)
  • juwelen
  • waardevolle verzamelingen
  • inboedel

2) Jouw familiale situatie is bepalend: breng ze in kaart

Breng jouw familiale situatie in kaart opdat je zicht krijgt op wie volgens de wettelijke bepalingen voorbehouden of reservataire erfgenamen zijn en op welk deel ze recht hebben.

De langstlevende echtgenoot en de kinderen (als die er niet zijn, de ouders) hebben immers altijd recht op het ‘voorbehouden (reservataire) deel’ van jouw nalatenschap. Over de rest, het ‘beschikbare deel’ beslis jij zelf.

3) Win advies in via een specialist

Je loopt ongetwijfeld nog tegen heel wat vragen aan. Je zou graag van gedachten willen wisselen met een expert en e.e.a. graag in een concreet voorbeeld voorgesteld zien.

Overweeg je om MS-Liga Vlaanderen in je testament op te nemen als begunstigde? Aarzel dan zeker niet om bij ons advies en specifieke informatie in te winnen. Wij kunnen u gratis, vrijblijvend en in alle discretie in contact brengen met een van de experts-fiscalisten van Testament.be, of komen zelf, al of niet begeleid door Testament.be bij jou langs.

Voor meer informatie of een afspraak, kan je vrijblijvend én discreet contact opnemen via dit contactformulier onderaan. Wij nemen contact met je op en bekijken samen wat we voor jou kunnen betekenen.

4) Schrijf of laat jouw testament schrijven

Een rechtsgeldig testament kan je zelf opstellen of via een notaris. De inhoud blijft geheim zolang u leeft en het testament kan pas bekeken en uitgevoerd worden na jouw overlijden.

De notaris

Een notaris kan je bijkomend adviseren en in alle neutraliteit bijstaan bij het formuleren van jouw wensen. Hij maakt jouw testament op in het bijzijn van twee getuigen. De kosten voor een notarieel testament variëren tussen de 250 en 500 euro, inclusief de registratiekosten, excl. 21 % btw.

Het zelfgeschreven testament

Een zelfgeschreven testament moet een handtekening en een datum bevatten, om aan te tonen dat het de laatste versie, jouw laatste wilsbeschikking is. Uiteraard moet het duidelijk zijn aan wie u wat wilt nalaten. Het is aan te bevelen (niet verplicht), jouw testament door een notaris te laten registreren bij het Centraal Register van Testamenten (CRT). Op die manier ben je zeker dat het na jouw overlijden teruggevonden wordt.

Een zelfgeschreven testament is het goedkoopst. De notaris rekent doorgaans eventueel iets voor het gegeven advies en beperkte administratieve kosten, waaronder 25 euro voor de registratie bij het CRT.