MS in cijfers

MS in cijfers

Wereldwijd komt MS bij meer dan 2,3 miljoen mensen voor. In België alleen al zijn er meer dan 12.000 personen met MS. Ondanks het feit dat de ziekte niet besmettelijk is of direct overgeërfd kan worden, hebben onderzoekers toch een aantal factoren geïdentificeerd die de kans op de ontwikkeling van de ziekte kunnen beïnvloeden.

Het aantal mensen waarbij MS wordt vastgesteld is de laatste jaren in stijgende lijn. De redenen hiervoor zijn echter niet gekend. Waarschijnlijk dragen de grotere publieke aandacht, de toegang tot gespecialiseerde medische hulp en verbeterde diagnostiek hieraan bij. Er is geen bewijs dat het risico op MS toeneemt.

Leeftijd, geslacht en locatie

cijfers mannen vrouwen

Leeftijd

De meeste mensen die MS krijgen, zijn tussen 20 en 50 jaar oud. MS treft in sommige gevallen ook jonge kinderen en ouderen.

Geslacht

MS wordt vaker vastgesteld bij vrouwen (60%) dan bij mannen (40%). Sommige onderzoeken doen vermoeden dat verschillen in hormonen een belangrijke rol spelen in de vatbaarheid voor MS.

Locatie

MS komt over het algemeen meer voor in gebieden die verder van de evenaar liggen. Toch kan het voorkomen van MS sterk verschillen binnen bevolkingsgroepen op een specifieke breedtegraad. Zo komt MS amper voor bij de Inuit in Groenland, in bepaalde kustdorpen in Noorwegen en bij de Australische Aboriginals.

Ook de manier waarop personen met MS worden geregistreerd, verschilt van land tot land. Dit kan de cijfers over het voorkomen van MS vertekenen.