Behandeling van MS

Behandeling van MS

Tijdens de voorbije 30 jaar werden verschillende therapieën voor MS ontwikkeld. Zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze strategieën kunnen personen met MS helpen. MS komt in veel verschillende vormen voor en vaak heeft iedere persoon met MS zijn specifieke set symptomen. Het is dus belangrijk dat de therapie wordt afgesteld op je persoonlijke noden.

Hieronder vind je een niet limitatieve lijst met behandelingen en therapieën die mogelijk ter sprake komen tijdens een consult. Laat je goed inlichten door je medisch team en ga in dialoog. Durf vragen te stellen.

Naast medicamenteuze behandelingen, zijn er ook niet-medicamenteuze therapieën. Het is goed om het gehele behandelplan te bespreken. Zo wordt het overzicht bewaard en wordt het geheel opgevolgd.

Bepaal daarna of de voorgestelde behandeling bij je past en of je er vertrouwen in hebt en ga dan pas akkoord. Informeer ook hoe de behandeling verder opgevolgd wordt.

Medicamenteuze behandelingen

Behandeling met medicatie kan opgedeeld worden in 3 groepen:

  • Behandeling van opflakkeringen (acuut)
  • Voorkomen van opflakkeringen (preventief)
  • Behandeling van symptomen

Behandeling van opflakkeringen

Opflakkeringen of aanvallen van MS worden veroorzaakt door ontsteking in de hersenen en het ruggenmerg waarbij de myelinelaag rond de zenuwbanen wordt beschadigd. Deze schade zorgt voor de vertraging of onderbreking van de prikkelgeleiding langs de zenuwbanen en veroorzaakt de symptomen van MS. Sommige opflakkeringen zijn eerder mild van aard en gaan voorbij zonder behandeling.

Zwaardere aanvallen (bv. bij verlies van zicht, ernstige zwakte of aantasting van het evenwicht) die een sterke invloed hebben op het dagelijkse leven, zullen worden behandeld met een kuur van corticosteroïden. Hierbij wordt een hoge dosis cortisone gedurende drie tot vijf dagen intraveneus (via een baxter) toegediend om de ontsteking en de aanval te stoppen. Nadat deze corticosteroïden zijn uitgewerkt, hebben ze echter geen gunstige invloed meer op het verloop van MS.

Meestal wordt een hoge dosis Solu-Medrol® (methylprednisolone) intraveneus gebruikt.

Voorkomen van opflakkeringen

Tegenwoordig bestaan er verschillende medicijnen die de ontstekingsactiviteit  van MS proberen tegen te gaan (nl. de immunomodulerende behandelingen). Deze medicaties hebben vaak verschillende werkingsmechanismen. Het voordeel hiervan is dat patiënten waarvoor de ene medicatie niet doeltreffend was, misschien wel geholpen kunnen worden door een andere.

Deze medicaties worden vaak ingedeeld op basis van de sterkte waarmee ze de MS afremmen. Zo zijn er eerstelijns-, tweedelijns- en derdelijnsbehandelingen. Een eerstelijnsbehandeling is een behandeling die gestart kan worden bij iedere persoon met relapsing-remitting MS, bij wie de ziekte voldoende recente ziekte-activiteit vertoont. Een tweedelijnsbehandeling wordt ingezet wanneer er ziekte-activiteit doorbreekt onder een eerstelijnsbehandeling, of wanneer de ziekte vanaf het begin erg agressief verloopt.

Het is dus belangrijk om samen met je neuroloog te bespreken welke medicatie optimaal is voor jouw situatie en symptomen.

Eerstelijns behandelingen
  • Avonex® (interferon beta-1a): injectie in spier (met autoinjector)
  • Betaferon® (interferon beta-1b): injectie onderhuids (met autoinjector)
  • Copaxone® (glatimeeracetaat): injectie onderhuids
  • Extavia® (interferon beta-1b): injectie onderhuids of in spier
  • Plegridy® (peginterferon beta-1a): injectie onderhuids
  • Rebif® (interferon beta-1a): injectie onderhuids
  • Aubagio® (teriflunomide): in pilvorm
  • Tecfidera® (dimethylfumaraat): in pilvorm
Tweedelijns behandelingen
  • Gilenya® (fingolimod): in pilvorm
  • Tysabri® (natalizumab): intraveneus (baxter)
  • Lemtrada® (alemtuzumab): intraveneus (baxter)
  • Ocrevus® (ocrelizumab): intaveneus (baxter)
  • Mavenclad®: in pilvorm
Derdelijns behandelingen
  • Lemtrada® (alemtuzumab): intraveneus (baxter)

Voor wie per soort behandeling meer informatie wenst, bestaat er een recente brochure (april 2021). Je kan die brochure hier downloaden.

Download de gids hier!

De Belgische Nationale Multiple Sclerose Liga heeft onderstaande gids uitgewerkt voor patiënten, hun familie en zorgverstrekkers. Deze brochure gaat dieper in op "Multiple Sclerose en haar immunomodulerende behandeling".


Niet-medicamenteuze behandelingen

kinesitherapie

Revalidatie en kinesitherapie

Een kinesitherapeut kan personen met MS bijstaan tijdens de revalidatie door middel van begeleide oefeningen en verbetering van bewegingen. De kinesist zal een persoonlijk aangepast oefenprogramma uitwerken afhankelijk van je noden en mogelijkheden.

Kinesitherapie kan helpen bij problemen zoals verminderde mobiliteit, verlies van evenwicht, spierzwakte en slechte houding en vermoeidheid. Blaasproblemen, spierspasmen en spierstijfheid kunnen ook behandeld worden.

beweging

Beweging

Bewegen is erg belangrijk. Op deze manier kan gewerkt worden aan de verlichting van aanwezige symptomen.

Actief blijven zal zorgen voor:

  • een betere algemene gezondheid en werking van het lichaam, zelfs bij MS
  • een gunstige invloed op spierkracht en uithouding
  • behoud van meer mobiliteit en zelfstandigheid bij het ouder worden
  • een betere omgang met symptomen ten gevolge van MS
  • een positieve controle over het lichaamsgewicht, zeker in combinatie met een gezonde voeding
  • een positieve invloed op de geestesgesteldheid

Zoek naar activiteiten die aangenaam voor je zijn en waar je voldoening in kan vinden. Vraag eventueel advies aan de kinesist. Aangepaste oefeningen kunnen helpen om een zo gezond mogelijk leven te leiden met MS.

Neem zeker ook een kijkje in de activiteitenlijst. Wist je trouwens dat je bij ons ook een sportpremie kan aanvragen?

voeding

Voeding

Een gezonde voeding voorziet het lichaam van de noodzakelijke voedingsstoffen voor optimale werking. Dit is zeker belangrijk voor mensen met een chronische en onvoorspelbare ziekte zoals MS. Sinds een aantal jaren legt men een verband met het microbioom (1) . Het is mogelijk dat het darmmicrobioom een rol speelt bij de verschillende vormen en/of evoluties die een persoon met MS doormaakt.. De link met voeding/levensstijl en ontstekingsziekten suggereert nieuwe mogelijkheden voor het onderzoek naar behandelingen via voeding, prebiotica, probiotica of eventueel stoelgangtransplantatie.

Sommige mensen zoeken heil in voedingssupplementen. Vaak zijn deze echter overbodig. Over het algemeen voorziet een gevarieerde gezonde voeding voldoende vitaminen en mineralen.
Bovendien zal een gezonde voeding een positieve invloed hebben op het lichaamsgewicht.

Voor meer advies kan je terecht bij een diëtist.

(1) Het menselijk lichaam draagt een grote hoeveelheid micro-organismen met zich mee, met naar schatting evenveel microbiële cellen als menselijke cellen. Het gaat over bacteriën, schimmels, virussen en andere 1-cellige levensvormen die op complexe wijze samenleven op plaatsen zoals het maagdarmstelsel en de huid.