Jongerenwerking Webinar bewegen

Jongerenwerking Webinar bewegen

Wanneer?
28 February 2021 om 14:00u  tot 15:30u 
Waar?
3900 Pelt (vanuit eigen kot)

Praktische informatie

fitnessmat

Waar en wanneer?

De webinar vindt plaats op zondag 28 februari 2021. We beginnen om 14u en eindigen om 15u30.

Deelnemen kan digitaal vanuit je eigen kot.

Wat staat er op het programma?

De webinar staat volledig in het teken van haalbare en efficiënte beweegstrategieën. Je krijgt van drie experten in het veld uitleg over HIIT, dansen en NEPA, met achteraf ruimte voor een vragenronde. Nog niet vertrouwd met deze termen? Geen paniek, want alles wordt helder uitgelegd. Onderaan krijg je trouwens alvast een voorsmaakje.

  • Charly Keytsman (Dr Faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen Universiteit Hasselt)
  • Fanny Van Geel (Dr Faculteit revalidatiewetenschappen Universiteit Hasselt)
  • Ine Nieste (Drs Faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen Universiteit Hasselt

Hoe schrijf je in?
Inschrijven (gratis) doe je digitaal via deze link, of gewoon rechtstreeks via het formulier onderaan. Wie wil kan zich ook meteen inschrijven voor de Online Workout op 14 maart.


Drie thema's

Charly Keytsman - HIIT
Tijdens de laatste twee decennia is bewegen een belangrijk onderdeel geworden in de behandeling van Multiple Sclerose. Zo verbetert revalidatie de wandelcapaciteit, vermoeidheid, depressie, evenwicht, denkvermogen en parameters van fysieke fitheid (inspanningscapaciteit en spierkracht). Dit alles leidt tot een verbetering van de levenskwaliteit en de preventie of verbetering van secundaire problemen (zoals bijvoorbeeld cardiovasculaire aandoeningen).

Het type training/beweging waarmee je dit alles kunt bewerkstelligen, kan variëren van de klassieke laag-intense duurtraining tot een hoog-intense intervaltraining, die beide al fietsend of lopend kunnen worden uitgevoerd. Deze laatste hoog-intense vorm van trainen wordt reeds jaren in de (top)sportwereld gebruikt, maar toont sinds kort via wetenschappelijk onderzoek ook veelbelovende resultaten bij personen met MS. Tijdens dit webinar krijg je een duidelijker beeld over deze hoog-intense intervaltraining, wat de effecten hiervan zijn, en hoe je er zelf mee aan de slag kan.

Fanny Van Geel – Dansen, bewegen voor iedereen
Personen met Multiple Sclerosis ervaren vaak problemen met balans, kracht in de ledematen (zowel onderste als bovenste), vermoeidheid, coördinatieproblemen, concentratie problemen en anderen. Het is reeds bewezen dat revalidatie voor deze specifieke symptomen een positieve impact heeft, en de kwaliteit van het leven verbetert. Echter, focussen veel revalidatie programma’s zich op één specifiek symptoom, en missen ze soms een ‘multimodale’ aanpak, of een gerichte training voor meerdere symptomen.
Recent onderzoek haalt aan dat dansen niet enkel een fijne kant heeft, maar ook een multimodale kant, aangezien je meerdere factoren/symptomen traint tijdens een danssessie. Tijdens dit webinar bespreken we de multimodale facetten van dans, de positieve effecten volgens recent onderzoek, en hoe dit toegepast kan worden in personen met MS. Dans kan ook individueel aangepast worden volgens de ernst van symptomen waardoor dit webinar dus voor iedereen toegankelijk is, en je meteen aan de slag kan gaan en al dansend door de rest van je leven kan gaan!

Ine Nieste – ‘NEPA', bewegen zonder sporten
Vandaag de dag is het goed geweten wat de voordelen van sport zijn op de gezondheid en symptomen van personen met Multiple Sclerosis. Tegenwoordig bestaat er dan ook voor ieder wat wils, en zijn de verschillende mogelijke sporten en bijhorende richtlijnen amper bij te houden. De meest gekende richtlijn aangeraden voor personen met MS is om 3 tot 5 dagen per week 20 tot 40 minuten per dag te sporten. Dit maakt dat, als je hieraan voldoet, er nog steeds meer dan 15 uur overblijft in een dag die je zittend kan doorbrengen.
Tot op heden werd hier bij personen met MS weinig aandacht aan besteed, terwijl het voor zich spreekt dat het gedrag gedurende deze 15 uur heel bepalend is voor je gezondheid en misschien zelfs de trainingseffecten van die dag. Tijdens dit webinar zal uitgelegd worden wat de invloed is van een zittende levensstijl en worden er haalbare alternatieven voorgesteld om je gezondheid te bevorderen. Deze alternatieven worden ‘NEPA’ genoemd, wat letterlijk ‘non-exercise physcial activity’ betekent, oftewel actief zijn zonder echt te sporten.

Wil je er zeker bij zijn? Registreer je hier