Dit project onderzoekt de rol van voeding, meer specifiek flavonoïden (een soort antioxidanten), op MS. Hoewel MS momenteel niet te genezen is, kan een gezond dieet het ziekteproces wel positief beïnvloeden. Flavonoïden, die in veel plantaardige voedingsmiddelen voorkomen, spelen mogelijk een rol in het verminderen van ontstekingsreacties. Via nucleaire receptoren, die een rol spelen in ontstekings- en herstelprocessen bij MS, binden ze zich aan cellen in ons lichaam.
Het project bestudeert welke flavonoïden deze receptoren het sterkst activeren en hoe ze het ziekteproces beïnvloeden. Er wordt ook onderzocht of een dieet rijk aan flavonoïden dezelfde effecten heeft als flavonoïden in een laboratorium. Het doel is om meer inzicht te krijgen in hoe voeding MS kan beïnvloeden en het voedingsadvies voor personen met MS te verbeteren. Zo kunnen we hopelijk behandelingen ontwikkelen, al dan niet gebaseerd op voeding, die het ziekteproces van MS afremmen en herstel bevorderen.
Prof. Dr. Jerome Hendriks
Universiteit Hasselt