Oorzaken van MS

Oorzaken van MS

Het is nog niet duidelijk waarom de ene persoon multiple sclerose krijgt en de andere niet. Wellicht gaat het om een samenwerking tussen genetische factoren en omgevingsfactoren.

Wereldwijd worden studies uitgevoerd om de verschillende elementen in het ziekteproces te ontrafelen. Lukt het om de oorzaken te vinden, dan komt de ontwikkeling van nieuwe behandelingen in een stroomversnelling. De volgende grote droom is om het ontstaan van multiple sclerose te voorkomen en te zorgen voor genezing.

Genetische factoren

genetica dna

Multiple sclerose kan niet direct worden geërfd van ouder op kind. Er is met andere woorden geen uniek gen dat leidt tot MS. Toch spelen genen een rol.

Meer dan 100 genen werden geïdentificeerd die de kans op de ontwikkeling van MS beïnvloeden. Via de genen kan dus wel een vatbaarheid voor de aandoening doorgegeven worden. Je wordt dus niet geboren met MS, maar wel met een genetische voorbeschikking om de ziekte te ontwikkelen.

Immunologische factoren

zenuwcellen

Heb je MS, dan valt het eigen immuunsysteem de myelinelaag en zenuwen binnen het centraal zenuwstelsel aan. De myelinelaag is een soort van isolatielaag rond de zenuwbanen en zorgt voor een correcte en snelle geleiding van prikkels vanuit en naar de hersenen.

Onderzoek heeft duidelijk gemaakt welke cellen binnen het immuunsysteem verantwoordelijk zijn voor dit destructieve proces. Onderzoekers hopen door middel van studies meer te weten te komen over de redenen waarom multiple sclerose ontstaat.

Omgevingsfactoren

Wereldwijd zoeken wetenschappers systematisch naar 'triggers' die MS kunnen uitlokken. Ze kijken daarbij naar de invloed van levensstijlen en omgevingsfactoren zoals:

  • Infecties
  • Vitamine D
  • Roken

Verschillende infectieuze organismen, zoals het humaan herpesvirus-6 en het Epstein-Barr virus (klierkoorts), worden al lange tijd in verband gebracht met MS, maar een duidelijk oorzakelijk verband werd nog niet aangetoond. De meeste mensen die besmet zijn door deze virussen zullen echter nooit MS ontwikkelen. Dit toont aan dat virussen, net als genen, slechts een deel van de puzzel vormen.

Sinds kort verschijnen meer en meer studies die een mogelijke rol voor vitamine D in de ontwikkeling van MS aangeven. Vitamine D heeft mogelijk een “kalmerend” effect op het immuunsysteem en kan op deze manier beschermen tegen MS.

Studies tonen aan dat roken de kans op MS verhoogt. Mogelijk zitten er stoffen in sigarettenrook die schadelijk zijn voor het immuunsysteem. Roken leidt tot een meer agressieve vorm van MS. Passief roken wordt ook gelinkt aan een hoger risico op MS.


Video over MS

MS-expert Piet Stinissen gaf in het kader van Universiteit van Vlaanderen een college over MS. In minder dan 15 minuten krijg je een mooi overzicht van

  • hoe MS in het lichaam werkt
  • hoe MS ontstaat