Forfait voor onbehandelbare incontinentie

Forfait voor onbehandelbare incontinentie

MS-letsels in de hersenen of het ruggenmerg kunnen voor een verstoorde blaasfunctie zorgen. Als blijkt dat je hierdoor blijvende klachten hebt die niet volledig behandeld kunnen worden, dan kan je eventueel aanspraak maken op het forfait voor onbehandelbare incontinentie.

MS-letsels in de hersenen of het ruggenmerg kunnen voor een verstoorde blaasfunctie zorgen. Hierdoor moet je misschien vaak plassen en ‘s nachts verschillende keren opstaan om naar het toilet te gaan, of je voelt een verhoogde aandrang of hebt wat urineverlies. Deze klachten kan je best aan je huisarts of neuroloog melden zodat die, indien nodig, kan doorverwijzen naar een uroloog.  

Als blijkt dat de klachten blijven en niet volledig behandeld kunnen worden, dan kan je eventueel aanspraak maken op het forfait voor onbehandelbare incontinentie.   

Hoeveel bedraagt de premie? 

Het forfait voor onbehandelbare incontinentie is door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) ingesteld, maar wordt door je ziekenfonds toegekend en uitbetaald. De premie bedraagt momenteel 172,40 euro en wordt jaarlijks geïndexeerd en uitbetaald. 

Hoe aanvragen? 

  • Het aanvraagformulier voor het forfait voor onbehandelbare incontinentie kan je bij je ziekenfonds opvragen of downloaden via hun website.
  • Laat het document invullen door je huisarts. 
  • Stuur het ingevulde formulier ter attentie van de adviserend arts naar je regionaal ziekenfondskantoor.  

Als je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je een goedkeuring voor drie jaar. Het ziekenfonds zal jaarlijks onderzoeken of je nog aan alle administratieve voorwaarden voldoet. Na drie jaar moet een nieuwe aanvraag ingediend worden.  

Andere tegemoetkomingen voor incontinentiemateriaal 

  • Naast het forfait voor onbehandelbare incontinentie voorziet het Riziv onder bepaalde voorwaarden ook een incontinentieforfait voor zwaar zorgbehoevenden. Je ontvangt dan 528,20 euro indien je gedurende minstens vier van de laatste twaalf maanden recht hebt op het forfait B of C in de thuisverpleging, met een score 3 of 4 voor het criterium 'Incontinentie'. 
  • Ook het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) voorziet een tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal.  

 

Voor meer info kan je steeds terecht bij de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen (via 078 42 20 82 of via socialedienst@ms-vlaanderen.be).