Het sociaal tarief voor gas en elektriciteit

Het sociaal tarief voor gas en elektriciteit

In deze tijden van hoge energiekosten krijgen we vaak de vraag van personen met MS of ze in aanmerking komen voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om ervoor in aanmerking te komen. En inderdaad, zoals zo vaak zijn er wel een aantal voorwaarden aan de toekenning verbonden. Wij lichten deze graag even voor jou toe!

Wat is het sociaal tarief voor gas en elektriciteit?

Het is een gunstiger tarief dan het normale tarief dat wordt toegekend aan personen of gezinnen die behoren tot bepaalde categorieën. Je betaalt geen huur voor je elektriciteits- of aardgasmeter als je recht hebt op het sociaal tarief.

Dit sociaal tarief wordt driemaandelijks berekend en vastgesteld door de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) op basis van de laagste commerciële tarieven van de leveranciers van aardgas en elektriciteit. Het is bij alle energieleveranciers of distributienetbeheerders hetzelfde en deze zijn verplicht het sociaal tarief toe te kennen wanneer je kan bewijzen dat jij of een gezinslid behoort tot één van de categorieën die recht hebben op het sociaal tarief.

Wanneer kan je aanspraak maken op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit?

  • Wanneer één of meerdere personen op jouw domicilieadres het volgende ontvangen:
  1. van het OCMW: hetzij een leefloon, een financiële tegemoetkoming gelijkwaardig aan het leefloon of voorschotten op de inkomensgarantie voor ouderen (IGO).
  2. van de FODSZ: een tegemoetkoming, nl. de inkomensvervangende tegemoetkoming en/of de integratietegemoetkoming.
  3. via de Zorgkas: het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (als je in Vlaanderen woont) of via IRISCARE een tegemoetkoming hulp voor bejaarden (als je in Brussel woont) of via AVIQ een tegemoetkoming hulp voor bejaarden (als je Wallonië woont).
  4. een bijkomende kinderbijslag of een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte met een minimale score van 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal.
  5. via de pensioendienst: een inkomensgarantie voor ouderen (IGO).
  • Je bent huurder van een sociaal appartement waarvan de verwarming op aardgas afhangt van een collectieve installatie, in een gebouw dat verhuurd wordt door een sociale huisvestingsmaatschappij, een gewestelijke huisvestingsmaatschappij, een sociaal verhuurkantoor of het OCMW.
  • Omwille van de coronapandemie is dit sociaal tarief tijdelijk uitgebreid voor personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming en een contract hebben afgesloten voor de aankoop van elektriciteit en aardgas voor eigen gebruik. Deze maatregel geldt van 1 februari 2021 en is ondertussen verlengd tot en met 31 maart 2023.

Wat moet je doen opdat dit sociaal tarief voor jou wordt toegepast?

Maak je aanspraak op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, dan wordt dit automatisch toegekend. Ben je een sociale huurder in een appartementsgebouw, vraag dan bij je sociale huisvestingsmaatschappij na of het sociaal tarief voor het gebouw wordt toegepast. Hier is wel enkel het sociaal tarief voor aardgas van toepassing.

Als je pas sinds kort behoort tot een categorie van rechthebbenden, duurt het soms een tijdje vooraleer je het sociaal tarief voor gas en elektriciteit toegekend krijgt. Het feit dat je rechthebbende bent, wordt niet onmiddellijk meegedeeld aan je energieleverancier. De energieleveranciers worden om de drie maanden automatisch geïnformeerd over de personen die recht hebben op het sociaal tarief. Het recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit gaat altijd in op de eerste dag van het trimester waarin beslist werd dat je behoort tot een categorie van rechthebbenden. De datum van de beslissing komt ongeveer overeen met de datum waarop je voor de eerste maal een tegemoetkoming hebt ontvangen. De mogelijke startdata van het recht zijn dus 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober en de einddatum is steeds 31 december van het lopende jaar.

 

Voor meer info kan je steeds terecht bij de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen (via 078 42 20 82 of socialedienst@ms-vlaanderen.be) of surf je naar de website van de FOD Economie https://economie.fgov.be/nl/themas/energie/energieprijzen/sociaal-tarief-voor-energie