Online inschrijven voor een sociale woning

Online inschrijven voor een sociale woning

Je hebt het misschien al vernomen, maar sinds 18 maart 2024 kan je jezelf online inschrijven voor een sociale woning. Je hoeft je dus niet meer persoonlijk bij een woonmaatschappij aan te melden. Er is nu één digitaal loket voor alle inschrijvingsdossiers. Het agentschap Wonen in Vlaanderen beheert dit centraal inschrijvingsregister.

Hoe doe je de aanvraag voor een sociale woning?

Om een aanvraag te starten, surf je naar de website van de Vlaamse Overheid. Met je elektronische kaartlezer of itsme kan je inloggen. Heb je graag hulp daarbij of lukt online inschrijven niet? Een woonmaatschappij kan je verder helpen met de inschrijving, maar neem best vooraf contact op voor een afspraak.

Sta je reeds op een wachtlijst voor een sociale woning? Dan moet je je inschrijving verplicht nakijken en bevestigen in dit centraal inschrijvingsregister. De woonmaatschappij waar je bent ingeschreven, heeft je daarvoor al een brief gestuurd of zal je nog een brief sturen waarin de termijn staat waarbinnen je moet bevestigen. Als je dit niet tijdig doet, schrapt de woonmaatschappij je uit het inschrijvingsregister en verlies je je plaats op de wachtlijst.

 

Voorwaarden voor inschrijving

Er zijn 5 voorwaarden waaraan je moet voldoen op het moment dat je je inschrijft, mits hier en daar wat uitzonderingen.

  • Jij en je gezinsleden zijn ingeschreven in het bevolkings- of vreemdelingenregister.
  • Je bent minimum 18 jaar. Voor een sociale assistentiewoning moet jij of een gezinslid minimum 65 jaar zijn.
  • Je inkomen mag voor 2024 niet hoger zijn dan:
    • 29.515 euro voor alleenstaanden zonder personen ten laste.
    • 31.987 euro voor een alleenstaande persoon met een handicap.
    • 44.270 euro in alle andere gevallen. Voor elke persoon ten laste komt hier 2.475 euro bij.
  • Je financiële middelen (geld op een bank-, spaar- of beleggingsrekening) moeten onder de bovenvermelde bedragen liggen.
  • Je mag geen eigendom of bouwgrond hebben in België of het buitenland.

Hoelang moet je wachten op een sociale woning?

Zoals je weet, is de vraag naar sociale woningen in Vlaanderen veel groter dan het aanbod en is het soms lang wachten vooraleer je een woning krijgt aangeboden. De wachttijden kunnen echter verschillen naargelang de woonmaatschappij. De sociaal verhuurder waar je je wenst in te schrijven, kan je bij benadering informeren binnen welke termijn je een toewijzing mag verwachten. Via een zoekmotor op de website van het agentschap Wonen in Vlaanderen vind je de gegevens van woonmaatschappijen in je buurt.

Meer over dit alles kan je nalezen op de website van de Vlaamse Overheid.

 

Hoe verloopt de inschrijving voor een sociale woning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

Wil je je inschrijven voor een sociale woning in Brussel, dan verloopt de inschrijving anders dan in Vlaanderen. Er zijn twee manieren:

  • Je kan contact opnemen met een openbare vastgoedmaatschappij (OVM), zoals men dit in Brussel noemt, en vragen naar het inschrijvingsformulier. Het ingevulde formulier voorzien van de vereiste bewijsstukken geef je daarna persoonlijk af bij de OVM die je een ontvangstbewijs zal geven of je stuurt het document aangetekend op.
  • Je kan het inschrijvingsformulier ook vinden op de website van Brussel Huisvesting, de administratie inzake huisvesting van het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Het ingevulde formulier met bewijsstukken bezorg je daarop aan een OVM.

Op de website van Brussel Huisvesting vind je meer informatie vinden over de inschrijvingsvoorwaarden, manier van toewijzen, adressen van de openbare vastgoedmaatschappijen, …