Parkeerkaart voor personen met een handicap

Parkeerkaart voor personen met een handicap

Bij het verminderen van je mobiliteit en als langere afstanden stappen moeilijker wordt, vraag je je misschien af of je aanspraak kan maken op een parkeerkaart voor personen met een handicap. Hieronder lees je meer over de voorwaarden, de aanvraag en het gebruik van deze kaart.

Voorwaarden

Er zijn verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor een parkeerkaart voor personen met een handicap. Degene die voor personen met MS het meest van toepassing kan zijn, is dat bij een bevraging door de arts van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (FODSZ) je zelfredzaamheid in het kader van verplaatsingsmogelijkheden een bepaalde score moet halen.

  • Heb je geen moeilijkheden en geen bijzondere hulpmiddelen nodig? Dan zal je ‘0’ punten scoren en uiteraard niet in aanmerking komen voor een parkeerkaart.
  • Heb je beperkte tot matige moeilijkheden bij het stappen en is er een matig gebruik van bijzondere hulpmiddelen nodig? Dan zal de arts je een score van ‘1’ punt geven.
  • Ondervind je grote moeilijkheden en is er eventueel een uitgebreid gebruik van bijzondere hulpmiddelen nodig? Dan zal de arts je ‘2’ punten toekennen.
  • Kan je je onmogelijk zonder hulp van derden verplaatsen? Dan zal hij ‘3’ punten noteren.

Om in aanmerking te komen voor een parkeerkaart, moet je minstens 2 punten toegekend krijgen.

Hoe aanvragen?

Je kan zelf via een online applicatie op de website van de FODSZ de aanvraag voor een parkeerkaart voor personen met een handicap doen. Is digitaal aanmelden niet direct je ding, dan kan de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen je daarbij helpen. Ook bij het dienstencentrum van je gemeente, sociaal huis, OCMW of ziekenfonds kan je daarvoor terecht. Op de website van de FODSZ vind je een overzicht van hun zitdagen.

  • Als je https://handicap.belgium.be intikt, kom je op de website van de FODSZ terecht.
  • Klik dan verder door op het blauwe vak ‘My Handicap voor burgers. Aanvraag indienen, raadplegen en wijzigingen melden →’. Daar moet je een digitale sleutel kiezen om verder te gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden waaronder aanmelden met je identiteitskaart, pincode en een kaartlezer of via itsme.
  • Na het aanmelden kom je op het scherm terecht ‘Wat ik zou krijgen als ik voldoe aan de voorwaarden’. Je klikt ‘Parkeerkaart aanvragen’ aan en vult de bevraging in.
  • De FODSZ zal daarop aan je arts vragen om medische gegevens te bezorgen. Eventueel word je nadien opgeroepen bij een arts van de FODSZ voor een medisch onderzoek.
  • Als na onderzoek blijkt dat je recht hebt op een parkeerkaart, zal men via het rijksregister je foto opvragen en de kaart aanmaken. Bij ontvangst moet je wel nog je handtekening plaatsen.

Hou er rekening mee dat deze procedure een aantal maanden in beslag kan nemen.

Wat kan je met deze parkeerkaart doen in België?

  • Je kan onbeperkt parkeren op plaatsen waar de parkeertijd beperkt is (blauwe zone).
  • Je kan parkeren op de plaatsen voorbehouden voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap, aangeduid door een blauw verkeersbord met het wit pictogram dat een persoon met een handicap in een rolstoel voorstelt. Dit pictogram mag, in witte kleur, op het wegdek gereproduceerd worden. Je kan de parkeerkaart niet gebruiken op plaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen of bewoners.
  • In een groot deel van de Belgische gemeenten ben je vrijgesteld van het betalen van parkeergeld. Een lijst met deze gemeenten is niet beschikbaar. Informeer bij de politie, stad of gemeente naar de plaatselijke regels.

Geldigheidsduur van de parkeerkaart

In de meeste gevallen is de parkeerkaart voor personen met een handicap levenslang geldig. Als dat niet het geval is en je parkeerkaart vervalt, dan moet je binnen de 6 maanden vóór het verval van de kaart een nieuwe aanvraag indienen.

 

Voor meer info kan je steeds terecht bij de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen (via 078 42 20 82 of socialedienst@ms-vlaanderen.be). Wij hebben voor onze leden een infotekst ‘De parkeerkaart, hoe aanvragen en gebruiken?’ ter beschikking. Ook de infotekst ‘Hoe een aanvraag bij de FODSZ te doen?’ kan je helpen bij het invullen en indienen van deze aanvraag. Vraag ernaar.

Je kan ook rechtstreeks naar het luik omtrent de parkeerkaart op de website van de FODSZ surfen.