Schuldsaldoverzekering onder de loep

Schuldsaldoverzekering onder de loep

Overweeg je de aankoop van een huis of appartement? Dan heb je waarschijnlijk al enkele banken gecontacteerd om te horen of je een lening kan krijgen voor de stek waarvan je je thuis wilt maken. Veelal wordt daarbij ook gesproken over het afsluiten van een schuldsaldoverzekering. Wat betekent dit voor jou als persoon met MS?

Wat is een schuldsaldoverzekering?

Dit is een levensverzekering die gekoppeld wordt aan een krediet en dient als waarborg voor de lening. Zo heeft de bank de zekerheid dat wanneer je overlijdt voordat het krediet helemaal is terugbetaald, het nog uitstaande bedrag van je lening of een gedeelte daarvan door die verzekering wordt vereffend. Zo bescherm je je partner, erfgenamen of familieleden in geval van overlijden voordat het geleende bedrag volledig is afbetaald.

Een schuldsaldoverzekering is geen verplichte verzekering. Het is echter wel zo dat de meeste kredietinstellingen vragen om zo'n verzekering af te sluiten om op die manier een bijkomende garantie te hebben.

 

Wat als ik als persoon met MS een schuldsaldoverzekering wil afsluiten?

Bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering en het bepalen van de premie worden een aantal factoren in rekening gebracht zoals leeftijd, duurtijd van de lening, bedrag van de lening, maar ook medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand.

Vaak gebeurt het dat wie een chronische ziekte heeft, een bijpremie moet betalen of geweigerd kan worden. Dit is geen algemene regel, maar er wordt naar de specifieke situatie van de aanvrager gekeken. Het is dus niet zo dat omdat je MS hebt, je sowieso een bijpremie moet betalen of sowieso geweigerd wordt. Het kan daarbij helpen als je neuroloog kan verklaren dat je aandoening stabiel is of een gunstige ontwikkeling kent en dat je goed wordt opgevolgd.

Daarnaast is het ook aangeraden om verschillende verzekeraars te vergelijken aangezien het acceptatiebeleid kan verschillen.

De Wet Partyka: meer transparantie en een verbeterde toegang

In het kader van de schuldsaldoverzekering is er sinds 1 januari 2015 de belangrijke ‘Wet Partyka’ (genoemd naar Katrien Partyka, de auteur van de wet) die de toegang tot schuldsaldoverzekeringen voor personen met gezondheidsproblemen wil verbeteren. Dankzij deze wetgeving hebben de verzekeraars een motiveringsplicht voor het aanrekenen van een bijpremie of bij een weigering. Ze hebben ook een strikte antwoordtermijn van 15 werkdagen om je een antwoord te bezorgen. Daarnaast zijn er ook beroepsmogelijkheden: wanneer je een bijpremie krijgt van meer dan 75% of geweigerd wordt, kan je een aanvraag indienen bij het Opvolgingsbureau voor de tarifering. Dit bureau zal nagaan of de bijpremie of weigering vanuit verzekeringstechnisch en medisch oogpunt correct is. Het bureau kan akkoord gaan met het voorstel van de verzekeraar of een aangepast verzekeringsvoorstel doen met een toelating of een lagere bijpremie. De bijpremie is door een solidariteitsmechanisme begrensd tot 125% van de basispremie.

 

Meer info vind je terug op de website van het Vlaams Patiëntenplatform. Je kan ook contact opnemen met de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen (via 078 48 20 82 of socialedienst@ms-vlaanderen.be)