Tegemoetkomingen VAPH

Tegemoetkomingen VAPH

Je hebt misschien al wel eens gehoord van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) of maakt er reeds gebruik van. Er valt veel te vertellen over het VAPH, maar hier volgt in het kort een toelichting rond een belangrijk onderdeel van haar opdracht. Dit kan immers belangrijk zijn voor personen met MS.

Documenten invullen

Het VAPH geeft tegemoetkomingen bij de aankoop van bepaalde hulpmiddelen en bij aanpassingen die je doet aan je woning of wagen in functie van je beperkingen. Zo betoelagen zij bijvoorbeeld de aankoop van een tweede trapleuning, een automatische garagepoortopener, handgrepen, de meerkost van een automatische versnelling bij de aankoop van een nieuwe wagen, elektrificatie van de rolluiken, … Ook grotere aanpassingen komen in aanmerking, zoals de ombouw van je ligbad tot inloopdouche, het bijbouwen van een slaapkamer op het gelijkvloers, …

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

  • Je moet in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen of verblijven om ondersteuning te kunnen vragen bij het VAPH.
  • Je moet jonger dan 65 jaar zijn op het moment dat je de eerste keer ondersteuning vraagt. Ben of was je jonger dan 65 jaar bij de inschrijving, dan kan je ook na je 65ste levensjaar gebruik blijven maken van de dienstverlening van het VAPH.
  • Op het moment van inschrijving moet je een concrete vraag hebben: bijvoorbeeld bij het opgaan van de trap ondervind je dat het veiliger zou zijn om over een tweede trapleuning te beschikken. Op de website van het VAPH vind je de refertelijst die een overzicht geeft van de hulpmiddelen en aanpassingen die ze betoelagen.

Hoe bekom je een tegemoetkoming?

  • Heb je een concrete vraag, dan richt je je tot een dienst die door het VAPH erkend is om aanvragen in te dienen. De sociale dienst van MS‑Liga Vlaanderen is niet erkend om dergelijke aanvragen op te maken, wel de meeste ziekenfondsen, revalidatiecentra, MS-klinieken, … Deze erkende teams zullen samen met jou een aanvraag indienen. Daartoe beschikken zij over de nodige documenten.
  • Word je inschrijving aanvaard, dan kan je bij een eerste aanvraag facturen tot 1 jaar terug indienen. Bij een volgende aanvraag moet je steeds eerst de aanvraag doen en dan pas de aankoop.
  • Voor een aantal hulpmiddelen is een tegemoetkoming voorzien voor onderhouds- en herstellingskosten.
  • Heb je een hulpmiddel nodig dat niet op de refertelijst staat, dan kan het VAPH dit hulpmiddel eventueel toch terugbetalen. De kostprijs van het hulpmiddel moet dan wel de 300 euro, inclusief btw, overschrijden.
  • Bij grote bedragen is een derdebetalersregeling met de leverancier mogelijk.

 

Voor meer info kan je steeds terecht bij de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen (via 078 42 20 82 of socialedienst@ms-vlaanderen.be) of surf je naar de website van het VAPH: www.vaph.be of www.vaph.be/hulpmiddelen/algemeen