Vermindering personenbelasting bij erkenning handicap

Vermindering personenbelasting bij erkenning handicap

Of we nu er nu zin in hebben of niet, in de periode mei-juni moeten we telkens beginnen denken aan het invullen van onze belastingaangifte. Een aantal personen krijgen de in te vullen documenten misschien nog op papier in de bus, maar de meeste mensen doen hun belastingaangifte via Tax-on-web. Sommigen ontvangen een voorstel van vereenvoudigde aangifte en anderen dan weer niet, alles is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Wanneer kom je in aanmerking voor een erkenning van je handicap?

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • een erkenning van 66% arbeidsongeschiktheid vanwege het RIZIV
  • een vermindering van het verdienvermogen tot een derde of minder van wat een valide persoon door een of ander beroep op de algemene arbeidsmarkt kan verdienen (= 66% vermindering van het verdienvermogen), vastgesteld door de Federale Overheidsdient Sociale Zekerheid, Directie-generaal Personen met een handicap
  • een vermindering van zelfredzaamheid van minstens 9 punten, eveneens vastgesteld door de Federale Overheidsdient Sociale Zekerheid

 

Andere bepalingen voor een vermindering bij de berekening van je personenbelasting op basis van de erkenning van je handicap

  • Je hoeft bij je belastingaangifte geen attest toe te voegen. Via de Kruispuntbank komt dit automatisch bij de Federale Overheidsdienst Financiën terecht.
  • Je wordt bij de berekening dan aanzien als een persoon ten laste waardoor de belastingvrije schijf voor het aanslagjaar 2023 wordt opgetrokken met 1690 euro. Daardoor wordt een grotere schijf van je inkomen niet belast.
  • Voor de personenbelasting telt de toestand op 1 januari van het aanslagjaar. Als je het vereiste percentage toegekend kreeg op 1 maart 2023, dan kan je dit niet inbrengen bij de aangifte die je nu in mei of juni 2023 zal indienen. Op 1 januari had je immers nog niet het vereiste percentage of aantal punten. Je zal dit pas kunnen inbrengen vanaf aanslagjaar 2024.
  • De handicap moet vastgesteld zijn vóór de leeftijd van 65 jaar. Deze fiscale maatregel blijft wel verderlopen na je pensionering. Je ziekenfonds bezorgt je vóór je pensionering eenmalig een attest dat je dan na je 65ste kan gebruiken. Kijk na of je attest van de Federale Overheidsdient Sociale Zekerheid voor onbepaalde of bepaalde duur geldig is.

Hoe noteer je de erkenning van een handicap op je belastingaangifte?

Ontvang je nog een blanco aangifteformulier via de post, vul dan een kruisje in bij de code 1028-39 (zware handicap) als je zelf de persoon met de handicap bent en alleenstaande. Code 2028-09 vul je in als de persoon waarmee je gehuwd bent of samenwoont, een persoon met een handicap is.

Dien je je aangifte in via Tax-on-Web of krijg je een voorstel van vereenvoudigde aangifte, dan is de code ‘zware handicap’ automatisch ingevuld. Checken kan echter geen kwaad.

Andere fiscale maatregelen bij erkenning handicap

  • Heb je een eigen woning, dan zal je automatisch ook vermindering krijgen op de onroerende voorheffing. Ben je huurder, dan moet je deze vermindering samen met de verhuurder eenmalig aanvragen.
  • Je komt ook in aanmerking voor de vermindering van de erfbelasting. Je krijgt dan een vrijstelling van de erfbelasting (abattement) op een deel van de waarde van je aandeel in de nalatenschap. Je kan dit aankruisen op het aangifteformulier nalatenschap, onder de rubriek 'Gunstregelingen' bij abattement voor een persoon met een handicap.

 

Voor meer info kan je steeds terecht bij de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen (via 078 42 20 82 of socialedienst@ms-vlaanderen.be) of surf je naar de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.