Vlaamse ondersteuningspremie wordt individueel maatwerk

Vlaamse ondersteuningspremie wordt individueel maatwerk

Vanaf 1 juli 2023 is de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) ingekanteld in een nieuw decreet, namelijk individueel maatwerk (IMW). Had je reeds recht op een Vlaamse ondersteuningspremie? Dan hoef je niets te doen, je recht werd automatisch omgezet naar individueel maatwerk. 

In ons tijdschrift MS-Link, maar ook in deze elektronische nieuwsbrief hebben we in het verleden reeds informatie meegegeven over de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP). Dit is een premie voor werkgevers die de integratie van werknemers met een arbeidshandicap in het gewone arbeidscircuit wil bevorderen en de impact van de ziekte of handicap op het functioneren wil compenseren. Zo kan de VOP bijvoorbeeld compenseren dat er aanpassingen moeten gebeuren aan het uurrooster (een half uur later opstarten, een langere middagpauze, wat vroeger stoppen, ...), dat je misschien wat meer afwezig bent, dat je oorspronkelijke taken worden vervangen door andere taken of collega’s een aantal zaken overnemen, dat je een trager tempo hebt, ... Ook voor zelfstandigen is een VOP voorzien.

Vanaf 1 juli 2023 is deze maatregel ingekanteld in een nieuw decreet, namelijk individueel maatwerk (IMW). Dit wil zeggen dat de VOP verdwijnt en geïntegreerd wordt in de maatregelen van individueel maatwerk. Dit IMW omvat een loonpremie, die ongeveer gelijklopend is met de regelgeving van de vroegere VOP, met daarnaast een begeleidingspremie voor die werknemers waarbij begeleiding op de werkvloer nodig blijkt. Voor zelfstandigen is er een ondersteuningspremie.

Had je reeds het recht op een Vlaamse ondersteuningspremie? Dan hoef je niets te doen, je recht werd automatisch omgezet naar individueel maatwerk. Ontvangt je werkgever al een loonpremie? Dan blijft de premie doorlopen voor de voorziene duurtijd. Ook voor zelfstandigen blijft de premie doorlopen tot de vooropgestelde einddatum.

 

Belangrijkste weetjes over de nieuwe loonpremie

Deze premie is van toepassing voor wie werkt

  • in een bedrijf of instelling met privaatrechtelijk statuut (bv, nv, vzw, …)
  • in het onderwijs
  • bij een lokaal bestuur (als de start van je tewerkstelling ten vroegste dateert vanaf 1 juli 2008)
  • als zelfstandige in hoofd- of bijberoep (het jaarlijks belastbaar bedrijfsinkomen moet wel een bepaald jaarinkomen overstijgen)

De premie bedraagt

  • de eerste 5 kwartalen 40% van de loonkost (het brutoloon van de werknemer + de patronale RSZ-bijdragen, verminderd met de RSZ-kortingen),
  • daarna 30% van de loonkost (kwartaal 6 tot 9)
  • en vervolgens 20% van de loonkost (kwartaal 10 tot 20)

Tezamen gaat het dus minstens over 20 kwartalen (5 jaar).

Verlenging en verhoging van de loonpremie is mogelijk. Er is wel een maximumloon waarop de loonpremie berekend wordt. De berekening van de ondersteuningspremie voor zelfstandigen is enigszins anders.

De dienst arbeidsbeperking van de VDAB bepaalt wie het recht op individueel maatwerk krijgt. Na toestemming van de VDAB moet de werkgever of zelfstandige online de aanvraag bij het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE) doen die per kwartaal de premie zal uitbetalen. Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komen niet in aanmerking. Voor hen is er op dit moment geen alternatief.

 

Voor meer info kan je steeds terecht bij de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen (via 078 42 20 82 of socialedienst@ms-vlaanderen.be).