Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden

Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden

Vanaf 1 januari 2024 verhoogt zowel het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, van 135 euro naar 140 euro per maand, als de zorgpremie om je jaarlijks in orde te stellen met je zorgkas. Deze bedraagt dan 62 euro i.p.v. 58 euro en 31 euro voor personen die de verhoogde tegemoetkoming hebben i.p.v. voorheen 29 euro per jaar.

Wat is het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden?

Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden is een initiatief van de Vlaamse overheid en kadert binnen de Vlaamse sociale bescherming. Dit zorgbudget voorziet de uitbetaling van een premie voor wie omwille van ziekte, handicap of hoge leeftijd veel verzorging nodig heeft. Het zorgbudget betekent een financiële steun voor zorgbehoevenden die thuis of in een assistentiewoning worden verzorgd, maar ook voor mensen die definitief in een residentiële zorginstelling verblijven.

Verblijf je thuis, dan kan je het zorgbudget gebruiken om niet-medische kosten zoals gezins- en poetshulp te helpen betalen of om bepaalde hulpmiddelen aan te kopen. Hiermee kan je ook familie, een gedienstige vriend of buur die regelmatig boodschappen of allerhande klusjes voor je opknapt, financieel vergoeden.

Wanneer wordt je als zwaar zorgbehoevend beschouwd?

  • Verblijf je thuis? Dan kom je in aanmerking als je over één van onderstaande attesten beschikt:
    1. Minstens een totaalscore van 13 punten of minstens 5,5 punten op de som van de modules IADL en ADL op de BelRAI Screener (*) hebben, afgenomen door een dienst gezinszorg of een medewerker van je ziekenfonds
    2. Een B- of C-forfait op de Katz-schaal die gehanteerd wordt door de thuisverpleging
    3. Minimum 15 punten scoren op de schaal die gebruikt wordt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (FODSZ) bij het bepalen van de integratietegemoetkoming of het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood
    4. Een attest met goedkeuring voor de E-pathologie in het kader van de terugbetaling van kinesitherapie. Dit attest is wel alleen geldig als je al 3 jaar een positieve beslissing hebt op basis van een indicatiestelling met de BelRAI Screener.
  • Verblijf je in een residentiële voorziening zoals een woonzorgcentrum, een rust- en verzorgingstehuis of een psychiatrisch verzorgingstehuis? Dan kan je, ongeacht je graad van zorgbehoevendheid, eveneens deze tegemoetkoming van 140 euro ontvangen. Men gaat er immers van uit dat de bewoners sowieso een zware zorgnood hebben.

Hoe aanvragen?

  • Beschik je niet over een bovenvermeld attest, maar heb je zorg nodig? Dan kan je steeds een score laten opmaken door een ‘gemachtigd indicatiesteller’. Dit kan eventueel een dienst voor gezinshulp zijn die bij jou aan huis komt. In het andere geval kan je contact opnemen met de sociale dienst van je ziekenfonds of zorgkas om na te vragen welke andere diensten in jouw regio dergelijke machtiging hebben. Deze dienst zal dan aan de hand van de BelRAI Screener (*) je zorgbehoevendheid bepalen.
  • Aan de hand van het attest of het resultaat van het onderzoek beslist de zorgkas of je een tegemoetkoming kan ontvangen. Als je aanvraag aanvaard wordt, krijg je van de zorgkas een positieve beslissing toegestuurd met vermelding van het bedrag en voor welke periode dit geldt. Deze periode kan variëren van 6 tot 36 maanden. Meestal zal de zorgkas je een nieuw attest vragen als de erkenningsperiode haar einde nadert. Je hebt recht op een zorgbudget vanaf de eerste dag van de vierde maand na de datum van je aanvraag. Als je bijvoorbeeld in de loop van januari een aanvraag indient, zal je pas vanaf mei een zorgbudget ontvangen.

(*) Aan de hand van BelRAI-instrumenten brengen zorgverleners op een gestructureerde en gestandaardiseerde de zorgnoden van een persoon in beeld. Zo kunnen ze een globale beoordeling maken van de fysieke, cognitieve, psychische en sociale zorgnoden. De gegevens worden elektronisch geregistreerd.

Meer informatie?

Voor meer informatie kan je steeds terecht bij de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen (via 078 48 20 82 of socialedienst@ms-vlaanderen.be) of surf naar de website van de Vlaamse sociale bescherming.