Academische zitting: een verslag

Academische zitting: een verslag

Op weg naar erkenning en structurele financiering voor multidisciplinaire raadplegingen voor personen met MS

Naar aanleiding van haar 40-jarig bestaan organiseerde MS-Liga Vlaanderen op 23 september 2022 in het Provinciehuis in Leuven een academische zitting met als thema ‘de multidisciplinaire MS-raadplegingen’. Deze multidisciplinaire raadplegingen bieden voor personen met multiple sclerose (MS) en hun zorg- en hulpverleners een grote meerwaarde ten opzichte van de klassieke MS-zorg. Met deze academische zitting wilde MS-Liga Vlaanderen aandacht vragen voor de erkenning en financiering van deze multidisciplinaire aanpak.  

Na een korte verwelkoming door onze voorzitter Maria Torfs en algemeen directeur Luc De Groote mocht prof. dr. neuroloog Bart Van Wijmeersch de spits afbijten op de academische zitting. Omdat hij niet fysiek aanwezig kon zijn, vertelde hij in een filmpje meer over het theoretisch kader rond multidisciplinaire MS-raadplegingen en hoe dit in de praktijk in Vlaanderen wordt toegepast. Van Wijmeersch benadrukte dat multidisciplinaire raadplegingen een absolute must zijn in de MS-zorg en hij deelde in het filmpje ook zijn toekomstdroom: goed uitgebouwde multidisciplinaire MS-raadplegingen die erkend en gefinancierd worden.   

Daarna getuigden Jannick Werckx en Diane Van Parijs, 2 personen met MS, samen met Stiene Catteeuw, een maatschappelijk werker van MS-Liga Vlaanderen, over hun ervaringen met multidisciplinaire raadplegingen. Ze gaven beiden aan dat ze in het beginstadium van hun ziekte niet zoveel info kregen over de brede impact die MS zou hebben op hun leven. Was het realistisch om te blijven werken? Zouden ze nog kunnen sporten? Op welke tegemoetkomingen hadden ze recht? Vlak na hun diagnose bleven die vragen onbeantwoord en zo bleven zo toch wat in het ongewisse over hun toekomst en welke rol MS daarin zou spelen.  

Gelukkig kwam daar verandering in toen ze konden deelnemen aan multidisciplinaire raadplegingen. Ze werden niet langer enkel opgevolgd door een neuroloog, maar konden ook gemakkelijker een beroep doen op andere zorgverleners zodat hun gezondheidstoestand met een veel ruimere bril werd bekeken.  

Beter ondersteund

Op de multidisciplinaire raadplegingen kunnen personen met MS ook een beroep doen op een maatschappelijk werker van MS-Liga Vlaanderen. Die kan hen helpen met meer praktische, administratieve vragen zoals hoe ze een bepaalde tegemoetkoming kunnen aanvragen. Maar de maatschappelijk werkers waken ook over het welzijn van personen met MS en bieden een luisterend oor. Ze functioneren als verbindingspersoon met de eerste lijn, zo kunnen ze bijvoorbeeld helpen als er thuiszorg moet ingeschakeld worden.   

De personen met MS die getuigden op de academische zitting, gaven aan dat ze zich dankzij de multidisciplinaire raadplegingen veel beter ondersteund voelen en opnieuw zelf hun leven in handen kunnen nemen ondanks de grote invloed die MS hierop heeft. 

De persoon met MS echt centraal plaatsen

Na de getuigenissen wisselden prof. dr. neuroloog Barbara Willekens van het UZA, voorzitter van de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten Luc Van Gorp en Dr. Joost Baert, algemeen directeur Algemeen Ziekenhuis Klina Antwerpen en bestuurder bij Zorgnet-Icuro, standpunten uit over multidisciplinaire MS-raadplegingen. Ze waren het er allemaal over eens dat multidisciplinaire raadplegingen een enorme meerwaarde betekenen voor de MS-zorg. Dankzij die aanpak van geïntegreerde zorg kunnen zorgverleners veel gemakkelijker samenwerken en informatie uitwisselen over een patiënt. Ze benadrukten ook dat de persoon met MS door die multidisciplinaire MS-raadplegingen veel centraler komt te staan, het draait meer om hun vragen en bekommernissen.

Nog een belangrijk voordeel dat ze aanhaalden tijdens het panelgesprek, gemodereerd door de heer Guy Tegenbos, is dat er dankzij de aanwezigheid van een maatschappelijk werker van MS-Liga Vlaanderen ook meer kan gefocust worden op het welzijn van de persoon met MS en niet enkel op het puur medische verhaal. Bovendien kan er via de maatschappelijk werker ook gemakkelijker een link gelegd worden naar zorg- en hulpverleners buiten het ziekenhuis. Alle deelnemers aan het panelgesprek waren het er tenslotte over eens dat de erkenning en financiering van multidisciplinaire MS-raadplegingen er absoluut moet komen.  

Brug slaan tussen gezondheid en welzijn

Maar hoe kan die erkenning en financiering in de praktijk gerealiseerd worden? Misschien had vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, daar wel een antwoord op. Hij nam als volgende spreker het woord op de academische zitting. Minister Vandenbroucke beaamde alvast het belang van een multidisciplinaire aanpak in de MS-zorg. “Door de grote variatie in klachten en beperkingen is het evident dat personen met MS een erg diverse zorgbehoefte hebben waar vele zorgactoren toe bijdragen”, aldus de minister.  

Hij haalde ook aan dat het belangrijk is om een brug te slaan tussen gezondheid en welzijn want zeker voor mensen met een chronische aandoening zoals MS, is welzijn een zeer belangrijk aspect. Minister Vandenbroucke gaf aan dat er op dit moment hard gewerkt wordt aan een Interfederaal Plan Geïntegreerde Zorg om die verbinding te realiseren. 

Aan het einde van zijn toespraak deed minister Vandenbroucke een concreet voorstel om werk te maken van de erkenning en financiering van de multidisciplinaire MS-raadplegingen. In het kader van dit Interfederaal Plan Geïntegreerde Zorg zou MS-Liga Vlaanderen een transversaal project kunnen indienen. Volgens minister Vandenbroucke kan de multidisciplinaire aanpak van MS-patiënten als voorbeeld fungeren binnen het Interfederaal Plan Geïntegreerde Zorg, wat dan op termijn kan leiden tot de erkenning en financiering ervan. De directie heeft die uitgestoken hand alvast met veel plezier aangenomen en ging volop aan de slag met de uitwerking van zo'n transversaal project. 

Chantal Van Audenhove, bestuurslid van MS-Liga Vlaanderen, had de eer om de academische zitting af te sluiten. 

Waarde en kostenefficiëntie van multidisciplinaire raadplegingen aantonen

MS-Liga Vlaanderen wil verder investeren in een wetenschappelijke studie, uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoekscentrum dat gespecialiseerd is in socio-medische studies. De meerwaarde van multidisciplinaire raadplegingen is in de praktijk al aangetoond, maar er zijn nog geen harde cijfers beschikbaar die de waarde en de kostenefficiëntie van multidisciplinaire raadplegingen aantonen. De studie wil de methodiek van de multidisciplinaire raadplegingen grondig doorlichten in functie van conclusies die mogelijk kunnen leiden tot een belangrijke insteek bij het overheidsbeleid inzake MS. 

We hopen alvast dat we met deze academische zitting de multidisciplinaire MS-raadplegingen opnieuw in de schijnwerpers hebben gezet. We blijven de droom koesteren dat iedere persoon met MS in de nabije toekomst zal kunnen deelnemen aan een multidisciplinaire raadpleging.