Musical Tot Altijd: Hulde aan de liefde voor het leven

Musical Tot Altijd: Hulde aan de liefde voor het leven

Op 17 februari ging in Antwerpen de musical Tot Altijd in première. De musical brengt het verhaal van Mario Verstraete, die als persoon met MS lang ijverde voor een wetgeving rond euthanasie. Aangezien het om een gevoelig thema gaat, laten we verschillende mensen aan het woord over de musical.

Tot Altijd

Maatschappelijk werkers Myriam en Stiene van MS-Liga Vlaanderen woonden op 17 februari de première van Tot Altijd bij.

“We zagen een ontroerende en aangrijpende voorstelling die met een lach en een traan veel toeschouwers niet onberoerd liet. De musical vertelt hoe Mario Verstraete als persoon met MS ijverde voor het recht op euthanasie. Mede door hem kregen we als Belgische burger de mogelijkheid om bij ernstig lijden afscheid te nemen van het leven. We beseffen niet altijd dat dit nog maar in een beperkt aantal landen ter wereld kan.

Mario maakte in 2002 als eerste niet-terminale patiënt gebruik van deze wet. Maar meer dan een verhaal over zijn leven met MS is het een verhaal over vriendschap en liefde, over afscheid en verlies, maar bovenal is het een hulde aan de liefde voor het leven. Jo Hens, die in de voorstelling de rol van Mario vertolkt, vat de essentie van de voorstelling in het up-tempo themanummer mooi samen: “Ik wil vechten voor mijn leven maar het einde neem ik zelf in de hand.”

Musical Tot Altijd door de ogen van een persoon met MS

Ook Sybiel Verstraete, persoon met MS, woonde de première van Tot Altijd bij:

"Dit stuk greep me bij de keel van begin tot einde en mijn aandacht verslapte geen moment. Ik werd helemaal weggeblazen door het verhaal en de acteerprestaties van de acteurs. En uiteraard huilde ik tranen met tuiten, het hele stuk lang. Als persoon met MS is dit stuk zo ontzettend herkenbaar ... Zowel de onmacht, de onzekerheid, het verdriet, het steeds meer weigerende lichaam alsook de levenslust van vele personen met MS komen duidelijk aan bod."

Lees de volledige recensie van Sybiel 

Reflecties over het verhaal van Mario Verstraete en de musical Tot Altijd

De strijd die Mario Verstraete voerde voor euthanasie, de controverse rond de verfilming van zijn leven en hoe euthanasie ook vandaag nog een beladen thema is: Paul Vanlimbergen, adjunct-directeur van MS-Liga Vlaanderen gaat er dieper op in in zijn artikel:

"Het verhaal van Mario Verstraete is natuurlijk een beklijvend verhaal, waarbij we vooral zijn tomeloze levenslust en zijn bruisende energie (dixit Nic Balthazar) moeten onthouden. De koppeling van euthanasie aan de aandoening MS is voor de verfilming (en de lopende musical) begrijpbaar om het thema euthanasie onder de aandacht te brengen, maar zorgt voor verwarring en vertwijfeling bij sommige personen met MS over hun levenskwaliteit."

Lees het volledige artikel van Paul

Interesse om zelf te gaan kijken naar Tot Altijd?

Tot Altijd loopt nog tot en met 10 maart in Antwerpen. In november en december reist de voorstelling Vlaanderen rond. Meer info:

Beluister de podcasts van Tot Altijd

Jo Hens en Line Ellegiers wilden zich voorbereiden op hun rol in ‘Tot Altijd’ door een podcast te maken over hoe het is om te leven met een chronische aandoening. Daarin lieten ze Sybiel Verstraete, persoon met MS, Myriam Blomme, maatschappelijk werker bij MS-Liga Vlaanderen, en Stijn Clysters, psycholoog, aan het woord. In een andere podcast zetten ze het thema euthanasie in de kijker en proberen ze dit uit de taboesfeer te halen.