Belangrijke wijziging bij de berekening van een tegemoetkoming van de FODSZ vanaf 1/1/2021

Belangrijke wijziging bij de berekening van een tegemoetkoming van de FODSZ vanaf 1/1/2021

De 'prijs van de liefde' in afslag

Enige tijd terug nam de federale regering een aantal maatregelen om de situatie van personen met een handicap te verbeteren. Eén daarvan is dat bij het berekenen van de integratietegemoetkoming (IT) van de FODSZ - Directie-generaal Personen met een handicap, het inkomen van de partner geen invloed meer heeft. Bij de berekening van deze tegemoetkoming werd voorheen immers met de inkomsten van de partner van de persoon met een handicap rekening gehouden. Dit wordt ook wel eens’ de prijs van de liefde’ genoemd.

Om personen met een partner niet te ontmoedigen samen te gaan wonen, wordt er vanaf 1 januari 2021 bij de berekening geen rekening meer gehouden met de inkomsten van de partner. Er was voorheen al wel een vrijstelling op deze inkomsten (van 40 874,70 euro), alsook op de helft van het gedeelte dat meer bedraagt dan dit bedrag, maar nu wordt de 'prijs van de liefde' dus volledig afgeschaft.

Indien het inkomen van je partner hoger was dan het vermelde bedrag, en dit de voornaamste reden was voor een afwijzing in het verleden, dan kan het zijn dat je nu, via de nieuwe berekening, misschien wel in aanmerking komt voor een IT of voor een hogere IT. Uiteraard wordt bij de berekening nog steeds rekening gehouden met je eigen inkomen en met de graad van handicap.

Wat te doen?

a) Je ontvangt reeds een integratietegemoetkoming

De dossiers waarbij er nu een uitbetaling is, maar geen volledige integratietegemoetkoming omwille van het inkomen van de partner, worden herzien vanaf april 2021. Vanaf  dan heeft men immers volledig zicht op de belastinggegevens van de inkomsten 2019. De FODSZ start voor deze dossiers zelf een ambtshalve herziening op. De dienst zal je rechten automatisch onderzoeken en dit met terugwerkende kracht tot 1/1/2021. Hier hoef je dus zelf geen stappen te zetten, maar we raden je aan de briefwisseling daaromtrent wel goed op te volgen.

b) Je ontvangt nog geen integratietegemoetkoming

>> Je aanvraag werd in het verleden afgewezen omwille van het inkomen van je partner en je gezondheidstoestand is niet gewijzigd

Dossiers die vroeger een afwijzing hebben gehad omwille van een te hoog inkomen van de partner en waarbij dus geen tegemoetkoming werd toegekend, worden niet automatisch opgespoord. Hier zal je zelf de administratieve herziening moeten aanvragen. Dit kan je doen via de online tool My Handicap voor burgers (https://handicap.belgium.be). Je kan vervolgens een aanvraag indienen via het tabblad bovenaan ‘Mijn dossier'. Klik daarna op ‘My Handicap voor burgers’ en log in met je elektronische identiteitskaart (eID) en pincode met behulp van een kaartlezer, of met behulp van Itsme via je smartphone. Kies de optie ‘Tegemoetkoming aanvragen met behoud van huidige erkenning’. 

>> Je hebt een medische erkenning bij de FODSZ en je gezondheidstoestand wijzigde niet?

Afhankelijk van je inkomen kan de aanvraag voor een tegemoetkoming zinvol zijn. Dit kan je doen via ‘My Handicap voor burgers’. Volg de weg van hierboven.

>> Je  hebt een medische erkenning bij de FODSZ en je gezondheidstoestand is ondertussen gewijzigd?   

Dan kan een nieuwe aanvraag met medisch onderzoek zinvol zijn. Dien zelf een aanvraag in via ‘My Handicap voor burgers’ en kies na inloggen met je eID voor de optie ‘Tegemoetkoming aanvragen + handicap vaststellen’.

Let op: het gaat om een nieuwe beoordeling van de zelfredzaamheid die losstaat van de vorige erkenning. Het is met andere woorden niet uitgesloten dat de herziening resulteert in een lagere medische categorie. Een lagere medische categorie kan een invloed hebben op het recht of de hoogte van de tegemoetkoming. 

We willen benadrukken dat een herziening enkel zinvol is wanneer je zelfredzaamheid is verminderd en/of je meer hulp nodig hebt van je partner, mantelzorgers of professionele diensten. 

Onderzoek met retroactief recht

Om je recht met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 te laten onderzoeken, moet je vóór 30 juni 2021 je aanvraag indienen. Uiteraard blijft het na 30 juni 2021 ook nog mogelijk om een aanvraag bij de FODSZ in te dienen, maar het recht wordt dan niet meer met terugwerkende kracht toegekend.

Waakzaamheid blijft geboden

Bovenstaande kan je misschien op het idee brengen om je huidige tegemoetkoming bij FODSZ te herzien en een medische herziening aan te vragen. Ontvang je reeds een tegemoetkoming, ga dan echter niet te snel aan de slag. Het is altijd raadzaam om vooraf te laten berekenen of een herziening wel financieel voordelig is en geen risico inhoudt. Zoals hierboven reeds gemeld, kan het immers zijn dat je bij een nieuw onderzoek niet de punten toegekend krijgt die je beoogt of dat je inkomsten sinds de vorige aanvraag gewijzigd zijn, wat bij de berekening wel eens een totaal ander resultaat kan geven dan je gehoopt had. Informeer je daarom vooraf bij de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen of bij de sociale dienst van je ziekenfonds.

Andere maatregelen

Volledigheidshalve vermelden we dat naast de bovenstaande maatregel er tegen 2024 een verhoging van de inkomensvervangende tegemoetkoming is van 10,75 % met vanaf januari 2021 een verhoging met 2,68 %. Ook is vanaf die datum de minimumleeftijd voor het toekennen van een inkomensvervangende- en integratietegemoetkoming verlaagd van 21 naar 18 jaar.