Onderzoek: pijn en MS

Onderzoek: pijn en MS

Pijn is een van de meest vervelende symptomen bij multiple sclerose. Onderzoekers willen met een studie leren welke pijnvragenlijsten betrouwbaar zijn wanneer ze op verschillende tijdstippen worden gebruikt en ze willen ook leren of ze echt pijn bij MS meten.

Betrouwbaarheid en validiteit van uitkomstmaten voor pijn bij MS

In de literatuur wordt pijn genoemd als een van de meest vervelende symptomen bij multiple sclerose. De algemene prevalentie is 63%. Pijn is echter een onderschat onderdeel van Multiple Sclerose. Het heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven, activiteiten van het dagelijks leven, geestelijke gezondheid, sociaal functioneren, werk, slaap en levensvreugde.

Wat zijn uitkomstmaten voor pijn?

Om pijn te kunnen behandelen moeten we het eerst begrijpen, beschrijven en meten. Voor deze doeleinden worden pijnuitkomstmaten gebruikt. Ze bestaan ​​voornamelijk uit vragenlijsten. Door deze uitkomstmaten kunnen zorgprofessionals meer inzicht krijgen in de pijn van de patiënt.

Waarom is het meten van pijn belangrijk?

Wanneer pijn duidelijk wordt begrepen met behulp van uitkomstmaten, kunnen zorgverleners een effectief behandelprogramma voor de pijn opstellen. Bij MS is het echter onbekend welke uitkomstmaten het best gebruikt kunnen worden om de pijn te meten.

Doel van de studie

We willen leren welke pijnvragenlijsten betrouwbaar zijn wanneer ze op verschillende tijdstippen worden gebruikt en we willen ook leren of ze echt pijn bij MS meten.

Wat is er nodig voor de studie?

De studie bestaat uit 2 testsessies met een interval van 3 tot 8 dagen. Dit betekent dat je je 2 keer moet laten testen in ofwel Noorderhart in Pelt, het Nationaal MS Centrum in Melsbroek of REVAL aan de UHasselt.

  • Eerste sessie (duur maximaal 1 uur): je krijgt alle informatie over het onderzoek en kunt vragen stellen. Als je besluit deel te nemen, vul je een reeks pijnvragenlijsten en verschillende vragenlijsten over slaap, lichamelijke activiteit, angst en depressie, en MS-gerelateerde vragenlijsten in. Daarnaast voert de onderzoeker verschillende sensorische en pijntesten uit. Geen van deze testen veroorzaakt pijn. Aan het einde van de sessie neemt jouw pijn niet toe.
  • Tweede sessie (maximaal 1 uur): Dezelfde pijnvragenlijsten en tests worden herhaald en vervolgens worden de resterende MS-gerelateerde vragenlijsten ingevuld. Meestal duurt het minder dan de eerste sessie.

Wie zoeken we?

Volwassenen met MS (ouder dan 18 jaar) met een EDSS van 6 of lager die pijn ervaren.

Wil je deelnemen aan dit onderzoek?