Vaccinatiecampagne COVID-19: najaar 2023

Vaccinatiecampagne COVID-19: najaar 2023

In het najaar van 2023 zal er in Vlaanderen een nieuwe COVID-19 vaccinatiecampagne plaatsvinden. De Hoge Gezondheidsraad adviseert personen die tot een risicogroep behoren, waaronder ook personen met een chronische aandoening of een verzwakte weerstand, sterk om zich te laten vaccineren en zich zo extra te beschermen tegen COVID-19.

Tussen midden september 2023 en begin november 2023 zal er in Vlaanderen een nieuwe COVID-19 vaccinatiecampagne plaatsvinden. Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad is een vaccinatie voor personen die tot een risicogroep behoren, sterk aanbevolen om deze kwetsbare personen extra te beschermen tegen COVID-19. Behoren tot een risicogroep:

  • iedereen van 65 jaar of ouder,
  • iedereen in langdurige zorg,
  • personen met een chronische aandoening,
  • alle personen met een verzwakte weerstand,
  • zwangere vrouwen
  • en alle personen werkzaam in de zorgsector.

In totaal gaat het hier om ongeveer 2 miljoen mensen. De overige bevolking, zoals min 65-jarigen zonder onderliggende ziekten, staat het vrij om zich te laten vaccineren.  

Er komen dit najaar geen grote Vlaamse vaccinatiecentra of centraal uitgestuurde uitnodigingen. Lokaal kan een huisarts wel beslissen om informatie naar zijn of haar eigen patiënten te sturen. De vaccins zullen worden toegediend via de eerstelijnszorg, zoals huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, arbeidsartsen en de coördinerend raadgevend arts (CRA) in de woonzorgcentra.

Wie dat graag wenst, kan in samenspraak met zijn of haar arts of zorgverstrekker ervoor kiezen om gelijktijdig met het vaccin tegen COVID-19 ook het griepvaccin te ontvangen. 

Voor meer informatie kan je terecht bij je eigen huisarts of neuroloog of op de website www.laatjevaccineren.be.