Wetenschappelijke studie: verbeteren van het geheugen in multiple sclerose

Wetenschappelijke studie: verbeteren van het geheugen in multiple sclerose

Geheugenproblemen komen veel voor bij multiple sclerose (MS), maar zijn moeilijk te behandelen. Toch hebben ze een belangrijke impact op het dagelijkse leven van personen met MS. Deze wetenschappelijke studie wilt het effect van revalidatie op het geheugen evalueren bij patiënten met MS. Doe jij ook mee?

Wie zoeken ze?

  • Personen tussen 18 en 65 jaar
  • Diagnose van MS
  • Kan minimum 100 meter stappen zonder hulpmiddel

Waarom deze studie?

In deze studie wil Delphine Van Laethem, PhD-student aan de VUB, het effect van revalidatie op het geheugen evalueren bij patiënten met multiple sclerose (MS).

Wat houdt een deelname in?

Deelnemers krijgen een gepersonaliseerd trainingsprogramma aangeboden, met oefeningen voor de verbetering van het geheugen en/of conditie. Ze zullen gedurende 12 weken het programma zelfstandig thuis uitvoeren, met elke twee weken een geplande teleconsultatie om de vooruitgang te bespreken. Voor de start van de training zullen er enkele cognitieve en fysieke testen, een EEG en een MRI-onderzoek gepland worden in het ziekenhuis. Deze worden herhaald op het einde van de training en op drie maanden en één jaar na het einde van de training.

 

Praktische informatie

Waar? Revalidatieprogramma thuis + 4 meetmomenten in UZ Brussel/VUB Jette

Wanneer? Start studie in september 2022, loopt over meerdere jaren. Dit betekent dat je kunt instappen in de studie wanneer het voor jou het beste past. Je zal bij inschrijving voor de studie deelnemen aan 4 meetmomenten.

Vragen of interesse?

Aarzel dan zeker niet om Delphine.Van.Laethem@vub.be te contacteren!